04 ian. 2023 | 14:54

Mitul celor 10.000 de pași pe zi: avem nevoie de ei pentru a fi sănătoși? Ce spun cercetătorii

ACTUALITATE
Mitul celor 10.000 de pași pe zi: avem nevoie de ei pentru a fi sănătoși? Ce spun cercetătorii

Cifra de 10.000 de pași este cu siguranță binecunoscută, dar există fapte care o susțin?

Poate fi o ușurare să știi că, de fapt, 10.000 de pași nu este numărul recomandat de pași pe care trebuie să îi faci în fiecare zi. De fapt, este cu cel puțin câteva mii mai mult decât ceea ce ai nevoie pentru a-ți optimiza sănătatea.

„A face 10.000 de pași pe zi poate părea descurajant. Dar chiar și o creștere modestă a măsurilor luate este legată de o mortalitate semnificativ mai scăzută la femeile în vârstă”, a spus I-Min Lee, MBBS, ScD, epidemiolog în Divizia de Medicină Preventivă din cadrul Brigham.

Nu e nevoie să faci 10.000 de pași zilnic

Lee a condus un studiu în 2019 care a investigat dacă un număr mai mare de pași zilnic a fost asociat cu o rată mai scăzută a mortalității la femeile în vârstă – și, probabil, fără a fi surprinzător, au descoperit că răspunsul a fost da. Dar ceea ce ar putea fi puțin mai neașteptat a fost cât de scăzut trebuie să fie numărul de pași pentru ca aceste beneficii să apară: nu 10.000 de pași, ci doar 4.400.

Alte studii au găsit același lucru. Cercetările prezentate la Conferința de Epidemiologie, Prevenire, Stil de Viață și Sănătate Cardiometabolică a Asociației Americane de Inimă din 2021, de exemplu, au concluzionat că beneficiile pașilor suplimentari pentru femeile în vârstă au început să se stabilească la aproximativ 4.500. Aceasta este mai puțin de jumătate din presupusa țintă magică de 10.000.

Dar știm la ce te gândești: ce faci dacă nu ești o femeie în vârstă? Ei bine, chiar și atunci, nu este nevoie să te chinui pentru cei 10.000 de pași: studii mai ample au stabilit cifra generală la aproximativ 7.500 – 8.000 de pași pentru a vedea beneficii reale. Asta nu înseamnă că a merge mai mult este un lucru rău – dar cu siguranță nu este rețeta magică pentru sănătate.

În mod similar, un studiu din octombrie 2022 a constatat că 8.200 de pași pe zi ar putea proteja împotriva obezității, apneei în somn, a bolii de reflux gastroesofagian și a tulburării depresive majore.