Secretul murdar din mierea de albine vândută în Uniunea Europeană, dezvăluit. Ce au descoperit specialiștii 

de: Ana Anițoiu
04 08. 2023

Mierea de albine vândută în Uniunea Europeană a ajuns sub lupa specialiștilor, iar ceea ce au descoperit aceștia nu este deloc liniștitor pentru cei care obișnuiesc să consume acest aliment pe care îl consideră natural.

Secretul ascuns în mierea de albine

Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranță Alimentară a făcut un control referitor la mierea de albine vândută la nivelul Uniunii Europene. La verificări au participat statele membre ale Rețelei de luptă împotriva fraudelor agro-alimentare, printre care se numără și România.

Ancheta a beneficiat de asistența Centrului Comun de Cercetare/Joint Research Centre, activ la nivel european, și de sprijin pentru investigații din partea Oficiului european de luptă anti-fraudă (OLAF).

Astfel, specialiștii implicați în aceste verificări au descoperit că aproape o jumătate, mai exact 46%, dintre cele 320 de probe de miere de albine prelevate din loturi destinate pieței Uniunii Europene, în intervalul 2021 – 2022, sunt suspectate de fraudare prin adăugarea de sirop de zahăr.

Țara din care provin cele mai multe probe suspecte

Cel mai mare număr de probe suspecte, raportat la numărul total de probe, îi aparține Chinei, cu un procent de 74%. Turcia a avut cele mai multe probe suspecte din totalul probelor prelevate din mierea livrată din această țară.

Mierea de albine importată din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a avut o și mai mare rată de suspiciune (100%) – 3 probe din cele 3 analizate au fost suspecte. Cea mai probabilă cauză este aceea că mierea importată din alte surse este amestecată în această țară și re-exportată pe piața Uniunii Europene.

În total, 57% dintre exportatorii de miere de albine de pe piața europeană au fost semnalați că au exportat loturi de miere suspecte de a fi alterate cu zaharuri străine, în timp ce 66% dintre operatori au importat cel puțin un transport suspect. Până în prezent, 44 de operatori au fost cercetați, iar nouă au fost sancționați.

Rezultatele analizelor de laborator ce au fost făcute arată prezența siropului de zahăr în miere, dar nu și originea acestui sirop, ce poate fi obținut din trestie de zahăr, dar și din orez, grâu sau sfeclă de zahăr.

Laboratoarele nu reușesc să detecteze originea siropului de zahăr, astfel încât este foarte dificil să stabilească diferența dintre zahărul natural din mierea de albine și cel adăugat de procesatori, în țările de origine.