29 apr. 2023 | 10:30

Scurte antrenamente pot ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge: ce au descoperit oamenii de știință despre persoanele care suferă de diabet de tip 1

ACTUALITATE
Scurte antrenamente pot ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge: ce au descoperit oamenii de știință despre persoanele care suferă de diabet de tip 1

Pauzele din șezut cu perioade scurte de activitate pot ajuta persoanele cu diabet de tip 1 să își gestioneze mai bine nivelul zahărului din sânge, sugerează noile cercetări.

Acest lucru, la rândul său, poate reduce, de asemenea, riscul de complicații asociate cu afecțiunea, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, au spus oamenii de știință de la Universitatea din Sunderland.

Concluziile au fost prezentate la Diabetes UK Professional Conference 2023 din Liverpool și au implicat 32 de participanți care au fost evaluați pe o perioadă de două săptămâni, conform The Times.

Ce trebuie să facă cei care suferă de diabet

Dr. Matthew Campbell, cercetător principal în medicina cardiovasculară și metabolică la Universitatea din Sunderland, a declarat: „Aceste rezultate oferă prima dovadă că simpla întrerupere a perioadelor prelungite de timp stând jos cu o activitate de intensitate mică poate crește timpul petrecut cu nivelurile de zahăr din sânge în intervalul țintă. Această strategie nu pare să crească riscul unor scăderi potențial periculoase ale glicemiei, care sunt o întâmplare comună cu tipuri mai tradiționale de activitate fizică și exerciții fizice”.

Ca referință, aproape 400.000 de oameni din Marea Britanie trăiesc cu diabet de tip 1. Afecțiunea apare atunci când sistemul imunitar al corpului atacă celulele pancreasului producătoare de insulină, ceea ce duce la niveluri ridicate de zahăr din sânge.

Pentru studiu, participanții au finalizat două sesiuni de șapte ore – într-una au rămas așezați timp de șapte ore, în timp ce în timpul celeilalte sesiuni, timpul șezând a fost întrerupt cu accese de trei minute de mers la intensitate ușoară, la fiecare 30 de minute.

Nivelurile de zahăr din sânge au fost monitorizate în timpul fiecărei sesiuni. Participanților li s-au oferit un mic dejun și un prânz fix și li s-a cerut să respecte aceeași dietă, niveluri de activitate și doze de insulină pe parcursul perioadei de studiu.

Rezultatele au arătat că luarea regulată a pauzelor de mers pe jos a dus la niveluri medii mai scăzute ale zahărului din sânge (6,9 mmol/L) în decurs de 48 de ore, comparativ cu starea neîntreruptă (8,2 mmol/L).