Secretele efectului placebo: Cum funcționează mecanismul, când este utilizat de medici

de: Gabriel Peneș
07 08. 2023

Poate ai auzit sau te-ai confruntat personal cu așa-numitul efect placebo. Cineva suferă de o anumită afecțiune, i se dă o pastilă despre care i se spune că îi va ameliora sau chiar rezolva problema, iar, ca prin minune, acest lucru chiar se întâmplă în unele cazuri. Totuși, ce este acest efect placebo și când este el utilizat de medici.

Secretele efectului placebo

Termenul placebo provine din latină și înseamnă „a satisface, a mulțumi”. El a intrat în limbajul medical la finalul secolului 18 și se referea la tratamentele slabe, dar care păreau să mulțumească pacienții incurabili, fără să fie nevoie de o medicație puternică.

Până la începutul secolului 19, conceptul a fost aplicat pentru controlarea experimentelor medicale. În 1799, în condițiile în care căuta un tratament mai viabil pentru variolă, medicul britanic, John Haygarth, a înlocuit tije metalice destinate „să scoată” boala din corp, cu varianta lor placebo făcută din lemn, conform sciencealert.com.

Constatând că pacienții sunt  satisfăcuți și de aceasta, el a tras concluzia că nimic nu justifică folosirea tijelor metalice mult mai scumpe.

Astăzi, efectul placebo este un termen utilizat frecvent în zona medicală pentru a desemna o substanță inactivă din punct de vedere chimic, dar care conduce la o îmbunătățire reală, cuantificabilă, fără bază într-un tratament real, a stării de sănătate a unui pacient.

Placebo a fost utilizat mai ales în studii clinice și experimente medicale pentru a testa eficacitatea tratamentelor medicale noi. Există și varianta opusă a acestuia: efectul nocebo. El funcționează exact ca cel placebo, dar pe dos.

Cum funcționează mecanismul, când este utilizat de medici

Practic, pacienții primesc o pastilă de zahăr – fără ca ei să știe acest lucru – și li se spune că are efecte adverse îngrozitoare. Mai apoi, ei încep să afișeze acele efecte adverse.

Cu alte cuvinte, simplul gând că există riscuri le poate afecta în mod negativ recuperarea. Precum efectul placebo, nocebo arată cât de mare este puterea sugestiei.

Placebo este de două tipuri:

  • Placebo inactiv: se referă la o substanță inactivă medical, cu un conținut neutru;
  • Placebo activ: se referă la un medicament ce are efect farmacologic recunoscut, dar care nu este așteptat să producă un efect anume în cazul respectivei afecțiuni.

Placebo este utilizat mai ales în studii clinice și experimente medicale pentru a testa eficacitatea tratamentelor medicale noi. Efectele sale sunt folosite, de asemenea, pentru explicare rezultatelor terapiilor complementare și ritualurilor medicale tradiționale.

Dar, datorită capacității demonstrate de a produce modificări asupra organismului, acum placebo este studiat la scară largă și ca tratament de sine stătător.

Studiile arată că efectul placebo produce modificări fiziologice, precum creșterea ritmului cardiac sau a tensiunii arteriale. El este folosit cu succes pentru tratarea depresiei, anxietății, sindromului de colon iritabil, a durerii cronice și a oboselii.

Placebo este în general utilizat fără știrea pacienților –  mai ales în studiile clinice – unde voluntarii ce acceptă să participe la diferite teste de medicamente consimt să primească, în mod întâmplător, un asemenea tratament, fără să știe, însă, dacă primesc medicamentul real sau cel placebo.

În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că efectul placebo poate să apară chiar și când pacienții știu dinainte că tratamentul primit nu conține substanțe active, deci, în mod normal, nu le poate produce niciun efect medical. Cu toate acestea, unele persoane reacționează ca și când ar fi primit pastilele reale.

Acest lucru a dus la diminuarea îngrijorărilor legate de consimțământul pacienților, dar a ridicat alte întrebări legate de etica administrării unui tratament în care beneficiile și mecanismele sunt, în general, puțin cunoscute.

Efectul placebo este o consecință complicată a psihologiei umane. Efectul său nu este unul major, dar poate fi semnificativ pentru înțelegerea relațiilor cauză-efect din medicină.