Secretele celor mai emblematice clădiri din lume. Ce mistere ascund Turnul Eiffel, Piramida din Giza sau Colosseumul din Roma

de: Ozana Mazilu
13 05. 2023

Când te gândești la minunile arhitecturale ale lumii, există câteva nume care îți vin imediat în minte. Colosseumul, Piramidele din Giza, Turnul Eiffel, Turnul CN din Toronto, Opera din Sydney, Taj Mahal și altele.

Dar, pe lângă faptul că sunt minuni de design și structură, aceste clădiri deosebite au multe povești de spus și secrete de ascuns. Citește mai departe pentru a descoperi câteva povești despre aceste clădiri emblematice.

Povestea Operei din Sydney a implicat destul de multă dramă. Bărbatul care și-a imaginat designul — Jorn Utzon — s-a mutat în Australia, din Danemarca, cu întreaga sa familie și a fost complet investit în realizarea structurii. Din păcate, după ce a depus șapte ani de muncă grea, ministrul Lucrărilor al unui nou guvern, David Hughes, l-a forțat să demisioneze.

Au existat multe proteste care cereau reintegrarea lui Utzon, dar a părăsit țara când a văzut că guvernul nu era interesat de niciun compromis acceptabil. Mai târziu, el a descris situația drept „Malice in Blunderland”, deoarece Hughes și-a abandonat proiectele și a reținut plata personalului său. Utzon nici măcar nu a fost invitat la deschiderea Operei și nu a pus niciodată piciorul în Australia pentru a vedea cum i s-a realizat visul.

Adevăruri fascinante despre cele mai emblematice clădiri din lume:

Când Turnul Eiffel a fost finalizat ca expoziție pentru Târgul Industrial Mondial din 1889, planul era să-l dărâme după 20 de ani. Probabil că asta i-ar fi liniștit pe nenumărații oameni care au urât structura aceasta de la început. Majoritatea scriitorilor și intelectualilor au simțit că a distrus frumusețea curată și elegantă a Parisului. Ei l-au etichetat ca un lucru urât și inutil în Paris.

Scriitorul Guy de Maupassant a spus că va lua prânzul frecvent într-un restaurant de la baza Turnului. De ce? Era singurul loc în care putea merge unde nu trebuia să se uite la el.

Cine a construit piramidele? Marea Piramidă din Giza este singura minune a lumii antice care încă mai rămâne în picioare. Faraonul Khufu a comandat marele monolit și a fost cea mai înaltă structură creată de om din lume timp de 3.800 de ani. Minunea arhitecturală a uimit oamenii timp de milenii și, de fapt, încă o face. Există multe teorii scandaloase, inclusiv mitul persistent că numai extratereștrii ar fi putut-o construi. Dar nu îți face griji, teoriile devin și mai bizare.

Cel mai recent, doi arheologi amatori au insistat că locuitorii orașului pierdut Atlantida au construit, de fapt, Marea Piramidă. Pentru a-și demonstra teoria, s-au furișat în piramidă după program și au ciobit în secret pereții, pentru a obține o probă pentru testare. Inutil să spun că acest act de vandalism nu a amuzat guvernul egiptean. Tribunalul Penal din Giza i-a condamnat la cinci ani de închisoare, în 2014, pe cei doi „arheologi” și un regizor care fusese alături de ei, precum și pe cei șase gardieni egipteni aflați în serviciu la acea vreme.

Turnul CN din Toronto este cel mai cunoscut și mai distinctiv reper din Toronto, construit pentru a arăta puterea industrială a Canadei. De asemenea, servește ca centru de telecomunicații care deservește peste 16 posturi de televiziune și radio FM canadiene. Cu toate acestea, înălțimea sa a cauzat și unele probleme în timpul lunilor de iarnă. În aprilie 2018, bucăți mari de gheață au căzut din vârful turnului, pe Pământ, ca niște rachete de gheață.

Au perforat acoperișul Rogers Centre din apropiere în aceeași zi în care Toronto Blue Jays trebuia să joace. Jocul a trebuit să fie amânat, iar centrul și toate drumurile și zonele din jur au fost închise.

Colosseumul din Roma a fost o arenă faimoasă în care războinicii aserviți s-au luptat între ei (îți mai amintești de Gladiator?). Dar știai că împăratul Titus, care și-a finalizat construcția în anul 79 d.Hr., a inundat-o, pentru a reface bătălii navale legendare? Peste trei mii de bărbați „s-au luptat” într-una dintre aceste simulări masive.