18 apr. 2023 | 10:30

Cele șapte minuni ale lumii antice și unde se găsesc: câte mai există astăzi, care e istoria lor

ACTUALITATE
Cele șapte minuni ale lumii antice și unde se găsesc: câte mai există astăzi, care e istoria lor

„Cele șapte minuni ale lumii antice” marchează unele dintre cele mai impresionante realizări structurale ale timpului lor în zona din jurul Mării Mediterane. În timp ce doar una dintre cele șapte structuri rămâne în picioare astăzi, aceste fapte fascinante ale ingineriei oferă o privire asupra culturilor complexe ale unora dintre aceste comunități antice.

Cu o vârstă medie de 1.158 de ani, se spunea că toate aceste șapte structuri au existat la mică distanță una de alta în Europa de Sud, Africa de Nord și Orientul Mijlociu. De fapt, ai putea vizita toate cele șapte structuri într-o călătorie de doar 5.500 de kilometri, ceea ce este echivalent cu călătoria de la Londra la New York.

În timp ce cercetătorii sunt încă în discuție cu privire la existența unora dintre aceste structuri, rămășițele multora se află și astăzi. Ele pot fi vizitate în locațiile lor moderne din Grecia, Turcia, Irak și Egipt. Vezi mai jos o hartă exactă.

Locațiile celor șapte minuni ale lumii antice. Credit imagine: Peter Hermes Furian / Shutterstock / Igor Kyrlytsya / Shutterstock / Editat de IFLScience

Marea Piramida din Giza

Atât cea mai veche, cât și cea mai mare dintre toate cele șapte structuri este Marea Piramidă din Giza, situată în Egipt. Aflată la o înălțime inițială de 147 de metri și datând de aproximativ 4.500 de ani, piramida este singura minune antică rămasă în picioare, deși acum este cu opt metri mai scurtă.

Grădinile suspendate ale Babilonului

Descrise ca fiind plină de cascade și fructe exotice, cu flori și plante tropicale atârnând de pereții săi, Grădinile suspendate din Babilon sunt a doua cea mai veche structură de pe listă, dar mulți cred că nu a existat niciodată.

Templul lui Artemis

Situat în Turcia actuală, Templul lui Artemis s-a aflat cândva într-un oraș antic, numit Efes, cu aproximativ 2.500 de ani în urmă. Templul a fost primul templu din marmură construit vreodată în Grecia, iar planul său de 115 de metri lungime ar avea 127 de coloane și o serie de sculpturi și picturi.

Statuia lui Zeus

Cu aproximativ 2.400 de ani în urmă, Statuia lui Zeus a fost ridicată de sculptorul grec Fidias în Olimpia, vestul Greciei. Statuia de 12 metri înălțime, realizată în mare parte din fildeș, îl înfățișează pe zeul grec Zeus pe un tron încrustat cu aur, acoperit cu pietre prețioase. Într-o mână statuia ținea un sceptru cu vârf de vultur, iar în cealaltă, o statuie a lui Nike, zeița victoriei.

Mausoleul lui Halicarnas

Halicarnas, capitala Cariei, a fost cândva un oraș străvechi înfloritor, care se află acum în Turcia actuală. Mausoleul lui Halicarnas a fost ridicat cu peste 2.300 de ani în urmă, ca mormânt suprateran pentru Mausolus, regele Cariei.

Colosul din Rhodos

Construit cu peste 2.300 de ani în urmă pe insula Rodos din estul Mării Egee, Colosul din Rhodos a fost o statuie a sculptorului Chares din Lindos a zeului soare grec Helios. Un monument al victoriei, statuia a fost ridicată în onoarea înfrângerii de către insulă a armatei invadatoare a lui Demetrius.

Farul din Alexandria

Cea mai tânără dintre toate cele șapte minuni este Farul din Alexandria, care a fost construit cu aproximativ 2.300 de ani în urmă. Servind ca un far funcțional pentru mica insulă Pharos din Egipt, acest design a fost puțin diferit de alte faruri.