Se schimbă vârsta de pensionare în România, stagiul de cotizare, este oficial. Totul depinde de data nașterii

de: Alexandru Puiu
31 10. 2023

Legea pensiilor din România va suferi mai multe modificări importante în perioada imediat următoare. Cele mai multe dintre schimbări vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și, printre altele, vizează vârsta de pensionare și stagiul de cotizare minim și complet.

În timp ce în ultimele luni s-a vorbit exclusiv de majorarea pensiilor și indexarea lor cu rata inflației din 2024, există și situații în care veniturile lunare ale celor mai vulnerabili dintre români se vor diminua. Explicația constă în desființarea suplimentelor la pensii. În teorie, ar trebui să mai aibă loc o a doua majorare după recalcularea pensiilor, dar aceasta din urmă nu este foarte clar când se va materializa, pentru că depinde de finalizarea efortului de digitalizare a dosarelor de pensii.

Citește și: Anunțul dimineții despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024, oficial. Toți pensionarii trebuie să știe mecanismul exact

Schimbarea pensiilor din România ține și de Bruxelles

Este important de reținut că, în contextul deficitului bugetar și al angajamentelor pe care țara noastră și le-a asumat în fața Comisiei Europene prin PNRR, orice schimbarea semnificativă a pensiilor și, mai ales, majorare, nu se face fără acordul oficialilor de la Bruxelles. Acesta este și motivul pentru care vicepreședintele Comisiei Europene urmează să vină la București pentru a discuta, printre altele, pe marginea pensiilor cu președintele Klaus Iohannis și reprezentanții Executivului.

„Am făcut aceste simulări la nivelul ministerului de Finanţe pentru ceea ce înseamnă bugetul pentru anul 2024 și avem această limitare sau mă rog acest impact bugetar pe care l-am determinat și am spus ca este un buget estimat și un impact luat în calcul de 16 miliarde de lei.

Dar una este spațiul bugetar pe care îl avem la dispoziție și alta este decizia pe care coaliția de guvernare o va lua pentru ceea ce înseamnă folosirea acestor bani, respectiv indexarea pensiilor conform deciziei pe care o va lua coalitia. Noi avem cheltuielile în momentul de fata pentru ceea ce înseamnă cheltuielile cu pensiile 110 miliarde lei la care se adaugă cele 16 miliarde de lei și vom avea un total buget pentru anul 2024 de 126 miliarde de lei”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pentru România TV.

Citește și: Femeile se pot pensiona mai repede în România, până la 3 ani și 6 luni mai devreme, mamele. Se schimbă legea pentru pensionarii români, care sunt regulile

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România

Pe termen lung, în România, se dorește egalizarea vârstei de pensionare între bărbați și femei. La momentul de față, există o diferență între cele două, diferență inexistentă în majoritatea țărilor europene. În orice caz, până în 2030, femeile vor ajunge să se pensioneze la 65 de ani, la fel ca în cazul bărbaților.

Atingerea noii vârste standard de pensionare se realizează eșalonat după cum se poate vedea în tabelele de mai jos.