Se schimbă legea în magazinele din România, la raft. Cine are de câștigat, de pierdut

de: Iulia Kelt
12 10. 2023

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care impune noile reguli pentru comercianții care desfășoară activități de alimentație publică.

Potrivit proiectului, comercianții care vând alimente vor trebui să obțină un acord de funcționare din partea primăriei din zona în care își desfășoară activitatea.

Vezi și: Amendă de un milion de lei pentru un supermarket din România. ANAF a luat decizia neașteptată

Ce presupune noul proiect de lege și ce înseamnă asta pentru magazine

Măsura menită să asigure că aceste afaceri sunt în conformitate cu toate reglementările și normele necesare pentru a furniza servicii de alimentație publică.

Proiectul mai stipulează că la casele de marcat speciale pentru familiile însoțite de copii minori, plasate în afara hipermarketurilor sau supermarketurilor, va fi interzisă comercializarea alimentelor care nu respectă criteriile unei alimentații sănătoase și care nu sunt recomandate pentru copii cu vârstă preșcolară, școlară sau adolescenților.

De asemenea, se specifică că fiecare magazin mare, fie el hypermarket sau supermarket, trebuie să aibă cel puțin o astfel de casă de marcat specială.

Parlamentarii au introdus, de asemenea, prevederi noi care obligă comercianții să obțină un acord de funcționare de la primărie.

Acordul de funcționare va fi emis de primărie în decurs de 30 de zile de la depunerea documentației, și poate fi reînnoit anual la cererea comerciantului, în baza unei declarații pe propria răspundere care să confirme că nu au avut loc schimbări în ceea ce privește documentele care au stat la baza emiterii acordului, însoțită de dovada plății taxei pentru prelungirea acordului de funcționare.

Vezi și: Celebrul supermarket a dat faliment! Românii făceau multe cumpărături aici

În ce condiții s-ar putea suspeda activitatea

Proiectul de lege conține și dispoziții referitoare la suspendarea și anularea activității comercianților în anumite circumstanțe, cu respectarea legislației în vigoare.

Astfel, primarul are autoritatea de a dispune suspendarea activității comerciantului în următoarele situații:

a) Suspendarea avizelor sau autorizațiilor de către instituțiile care le-au emis, precum și a altor acte care au stat la baza eliberării acordului de funcționare.

b) Funcționarea cu încălcarea condițiilor prevăzute în acordul de funcționare, până la remedierea situației care a impus suspendarea.

c) Neaafișarea datelor de identificare a comerciantului, precum și a acordului de funcționare.

d) Încălcarea normelor de protecție a mediului înconjurător, în mod repetat.

Vezi și: Ce înseamnă cifrele de pe fructele şi legumele din supermarket. Detaliul ştiut doar de angajaţi, trebuie să ştii ce cumperi