05 oct. 2023 | 14:06

Amendă de un milion de lei pentru un supermarket din România. ANAF a luat decizia neașteptată

Economic
Amendă de un milion de lei pentru un supermarket din România. ANAF a luat decizia neașteptată
Inspectorii DGAF vor continua să verifice operatorii economici

În ultimele zile, instituția fiscală a statului, ANAF, a demarat o serie de controale, după mai multe sesizări. Conform inspectorilor, controalele au fost făcute la mai mulți retaileri, sesizările fiind pe marginea adaosului comercial nerespectat prin normele aprobate de Guvern. Conform comunicatului ANAF, rezultatul controalelor a fost o amendă de un milion de lei pentru un supermarket din România.

ANAF și controalele la cotele de adaos comercial

Deși în comunicatul emis astăzi de ANAF nu se specifică care ar fi lanțurile de supermarket-uri controlate, ceea ce se știe clar este că au fost făcute ca urmare a unor sesizări de nerespectare a cotelor de adaos comercial practicate de acestea.

Află despre: Anunț important de la ANAF. Se schimbă legile. Cum își vor plăti românii amenzile de acum încolo

În comunicat se specifică și în baza a căror acte normative s-au făcut inspecțiile:

”Direcția generală antifraudă fiscală (DGAF) verifică modalitatea de aplicare a prevederilor OUG 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a  prețurilor la unele produse agricole și alimentare, având la bază și colaborarea cu Consiliul Concurenței privind evoluția prețurilor în acest domeniu.”

Instituția statului a dat o amendă de un milion de lei pentru un supermarket din România

Concluzia acestor inspecții făcute de ANAF este că ”un mare retailer din domeniul comerțului de bunuri cu ridicata și cu amănuntul nu respectă cota de adaos maximă de 20%”, iar conform celor de la Profit.ro, ar fi vorba de două mari lanțuri de magazine, și anume Selgros și Metro.

Află despre: Ce verifică ANAF când vine în control. Actele pe care inspectorii le analizează atent. Amenzile sunt uriașe

Deși, așa cum precizam, în comunicatul ANAF nu sunt date aceste nume, surse din piață spun că cel puțin la unul dintre aceste două lanțuri de supermarket-uri de tipul cash&carry s-ar fi găsit neregulile.

Astfel ANAF a decis că ”operatorul economic a fost sancționat contravențional cu amendă de 1.000.000 lei”.

”Inspectorii antifraudă au identificat un mare retailer din domeniul comerțului de bunuri cu ridicata și cu amănuntul care nu respectă cota de adaos maximă de 20%, existând situații în care a rezultat un adaos de peste 42%.

Verificările au fost efectuate pentru produse achiziționate în perioada 01 august – 29 august 2023, respectiv din data de 12 septembrie 2023, iar operatorul economic a fost sancționat contravențional cu amendă de 1.000.000 lei.

Inspectorii DGAF vor continua să verifice operatorii economici care comercializează gama de produse ce intră sub incidența actului normativ menționat.”, se arată în comunicatul de azi al ANAF.

Peste 1,5 kg de aur conficaste de ANAF

Pe lângă genul acesta de controale, inspectorii ANAF, mai exact cei de la Deva, spun că în urma unor alte inspecții, au fost confiscate bunuri sub forma unor obiecte din aur, iar cantitatea ar fi de 1,5 kg.

Află despre: Românii vor fi notificați de la ANAF. Este informația momentului în România. Când vor primi această hârtie şi cine anume

Inspecțiile au fost realizate la mai multe case de amanet și bijuterii de pe raza municipiului Deva, iar valoarea estimată se ridică la aproximativ 414.000 de lei. Sancțiunile acordate la finalul inspecțiilor se ridică, conform ANAF, la 496 de mii de lei.

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Veste mare de la Buckingham. Kate se va transforma total
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Adevărul despre Traian Băsescu. Nimeni n-a știut. Ce a făcut pe timpul lui Ceaușescu
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro