Se majorează salariile românilor în 2024, la câți bani în plus trebuie să te aștepți la leafă. Anunțul de la Ministerul Finanțelor

de: Alexandru Puiu
14 12. 2023

Reprezentanții antreprenoriatului din România au venit în ultimele săptămâni cu mai multe avertismente pe marginea realității economice a anului 2024. În același context, au anunțat că majorările salariale pe anul viitor nu vor reuși nici măcar să acopere rata inflației. Cu toate acestea, ministrul Finanțelor este optimist.

După ce a pus presiune foarte mare pe patronii români prin majorarea salariului minim pe economie, doar ca să aducă mai mulți bani la bugetul de stat și să acopere o parte din deficitul bugetar, ministrul Marcel Boloș își continuă promisiunile populiste cu referințe la salariul mediu net lunar. Ca referință, când s-a majorat salariul minim pe economie, un venit care visează aproximativ 1,89 milioane de români, acei angajați au primit un pic peste 100 de lei în plus la leafă, iar statul român, sub formă de taxe și impozite, s-a ales cu aproximativ 200 de lei.

Citește și: Se majorează salariul minim în România, din nou. Când ajunge la 3.700 de lei, milioane de români afectați direct

Ce se întâmplă cu salariul mediu net lunar

Proiectul pentru bugetul pe 2024 se bazează pe mai multe date, iar câteva dintre ele au fost comunicate la mijlocul acestei săptămâni de către ministrul Finanțelor, care a insistat că a implicat ”o muncă titanică”. Din câte se pare, vorbim de un buget ”cu adevărat modern, structurat pe prioritățile și nevoie actuale”.

Dincolo de partea de marketing, același buget include câteva particularități interesante. Printre altele se bazează pe o creștere a salariilor din România, la nivel mediu net, de 9,3% în 2024. Practic, cu atât este de părere Guvernul că vor creștere lefurile românilor de rând după datele pe care le dețin. În același context, s-a făcut o estimare de 3,4% din prisma creșterii economice, valoare care se bazează pe calculele legate de cererea și oferta de servicii și de construcții. Aparent, în noul an, se va înregistra un buget record de investiții, aproximativ 124 de miliarde de lei sau 7% din PIB.

Printre alte schimbări interesante, bugetul Ministerului Educației va exploda cu aproximativ 61%, de la 35 de miliarde de lei până la 57 de miliarde de lei. La fel se va întâmpla și cu Ministerul Sănătății, un salt de la 5,7 miliarde de lei până la 18,8 miliarde de lei.

Citește și: Situația angajaților români, atunci când vine vorba despre creșterea de taxe. Cei de la privat, lăsați de izbeliște

Cum ajung să crească veniturile românilor

Printre datele care au mai fost vehiculate de ministrul Finanțelor se numără o creștere a numărului mediu de angajați pe anul viitor de 1,6%. În plus, s-a luat în calcul și majorarea pensiilor cu 13,8%.

„Subliniez obligația Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetară într-un mod prudent care să asigure sustenabilitatea poziției fiscale pe termen mediu și lung, tocmai de aceea la estimarea cheltuielilor am avut în vedere toate măsurile adoptate în ultimul timp, atât pe partea de venituri, cât și pe partea de cheltuieli. Le găsiți explicate în detaliu în Strategia fiscal bugetară pentru perioada 2024-2026.

Ce aș vrea să punctez este că oricât de încrezători am fi când vedem aceste date, toate speranțele noastre trebuie să se agațe de reforme întreprinse în economie pentru a favoriza creșterea, o economică robustă, sprijinirea digitalizării, reforma regimului fiscal, cheltuieli publice mai eficiente prin indeplinirea jaloanelor și țintelor prevăzute în PNRR, prioritizare de investiții și control riguros al realizării acestora”, a scris, miercuri, Marcel Boloș pe contul lui de Facebook.