14 dec. 2023 | 07:33

Situația angajaților români, atunci când vine vorba despre creșterea de taxe. Cei de la privat, lăsați de izbeliște

ACTUALITATE
Situația angajaților români, atunci când vine vorba despre creșterea de taxe. Cei de la privat, lăsați de izbeliște

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) semnalează o discrepanță majoră în ceea ce privește reprezentarea angajaților și firmelor din sectorul privat în procesul decizional.

Vezi și: Taxele și impozitele noi, anulate de judecători? Situație neașteptată, o lovitură colosală pur și simplu

Nimeni nu se gândește la angajații de la privat

Aproape 4 milioane dintre cei 4,7 milioane de angajați din sectorul privat nu sunt reprezentați în discuțiile care vizează stabilirea salariului minim și alte decizii economice, informează economedia.ro.

Această lipsă de coagulare a intereselor angajaților și companiilor private conduce la adoptarea unor decizii fără consultare, având un impact direct asupra mediului privat fără a lua în considerare soluții alternative reale provenite din opinia economiei reale.

De la creșterea taxelor începând cu 1 ianuarie 2024, pentru a doua oară în ultimele 12 luni, la modificările privind salariul minim garantat și impozitarea suplimentară a microîntreprinderilor și marilor companii, deciziile administrative au stârnit dezbateri și critici din partea antreprenorilor.

Aceste decizii, deși justificate de dimensiunea deficitului bugetar, ridică întrebări despre alternativele propuse de mediul privat pentru a evita aceste creșteri de taxe și impozite.

Confederația CONAF subliniază că mediul de business are o reprezentare insuficientă în relația cu autoritățile și sindicatele, punând în lumină lipsa de reprezentativitate în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, unde se discută chestiuni de importanță economică și socială.

Prin legea dialogului social, autoritățile au reglementat structurile patronale care pot face parte din astfel de consilii, limitându-le reprezentarea.

Vezi și: Taxele și impozitele pe 2024, confirmate oficial. Unde se duc banii românilor în anul electoral

Este nevoie de mai mult dialog între mediul privat și Stat

Pe lângă rolul în Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, organizațiile patronale ar trebui să fie reprezentate și în alte foruri consultative și legislative pentru a-și putea exprima preocupările și pentru a contribui la elaborarea politicilor și strategiilor economice.

Într-o economie în continuă schimbare, colaborarea strânsă dintre mediul privat și autorități este esențială pentru a identifica soluții eficiente și pentru a asigura un climat de afaceri prosper și competitiv.

Reprezentarea insuficientă a sectorului privat în procesul decizional creează o disfuncționalitate în dialogul dintre mediul de afaceri și autorități.

Este esențială consolidarea reprezentativității organizațiilor patronale și îmbunătățirea comunicării cu autoritățile pentru a găsi soluții alternative și a influența deciziile care afectează direct economia privată.

Vezi și: Noul Cod Fiscal, majorarea de taxe și impozite mai durează. Unde s-a agățat ”reforma fiscală” din România

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele