Se întâmplă cu pensiile românilor în 2024, iar datele sunt clare. Pensionarii care vor fi avantajați, cine are de pierdut la ”indexare”

de: Alexandru Puiu
25 11. 2023

Marius Budăi a fost ministrul Muncii până la scandalul cu azilurile groazei din acest an. La momentul respectiv, a fost nevoit să demisioneze. În același timp însă, el și echipa lui sunt responsabili de redactarea unei mari părți din legea pensiilor și înțelege foarte bine toate subtilitățile proiectului ce urmează să se aplice din 2024.

Într-o intervenție la România TV, oficialul PSD a insistat foarte tare pe faptul că este greșit să vorbim de două majorări de pensii anul viitor, pentru că deși prima de la 1 ianuarie 2024 este fără echivoc pentru toată lumea, indexarea din septembrie sub nicio formă nu va fi o majorare pentru toți. Aceea este doar o consecință a digitalizării dosarelor de pensii.

Citește și: Pensionarii români nu mai au din ce să trăiască, sunt nevoiți să lucreze: Adevărata dramă după o viață de muncă, cum sunt umiliți bunicii noștri

Marius Budăi și pensiile românilor în 2024

„Este prevăzut în noua lege a pensiilor că de la 1 ianuarie 2024 este acea indexare a valorii punctului de pensie care vine cu rata inflaţiei şi cu creşterea reală a salariului mediu brut pe ţară şi este în procent de 13,8%. După această etapă urmează, până la 1 septembrie 2024, continuarea digitizării dosarelor de pensii”, a declarat Marius Budăi, conform România TV.

Ce se va întâmpla cu pensiile românilor în septembrie 2024 nu se poate numi majorare pentru că nu va fi o măsură universală, resimțită de către toți pensionarii pozitiv. În schimb, scopul va fi de a trece cât mai multe pensii aflate în plată pe contributivitate, echitate și solidaritate în muncă.

„Colegii din casele teritoriale de pensii preiau tot ce înseamnă stagiu de cotizare şi ceea ce noi am lucrat şi lucrăm în această perioadă, pentru că această lege nu se adresează doar actualelor generaţii de seniori, ci şi nouă celor care suntem acum în câmpul muncii, se preiau stagiile de cotizare şi se separă în perioade asimilate şi şi perioade directe de cotizare, sporurile se separă în sporuri cu caracter permanent şi nepermanent.

Principiile de bază, echitate, solidaritate pentru muncă şi contribuţie egală să fie pensie egală încurajarea muncii, acele puncte suplimentare pentru cei care stau în câmpul muncii mai mult de 25 de ani, dar şi încurajarea natalităţii prin acea prevedere cu reducerea vârstei de pensionare pentru doamnele care nasc şi câţi copii până la cel puţin vârsta de 16 ani”, a ținut să insiste fostul ministru.

Citește și: Se majorează vârsta de pensionare pentru acești români, s-a luat decizia. Creșterea discutată la Bruxelles, jalon din PNRR

Majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024, atât

În ceea ce privește planurile pe 2024, fostul ministru a ținut să insiste pe faptul anul viitor va veni cu o singură majorare pentru mulți dintre pensionari.

„Majorarea valorii punctului de pensie se va întâmpla în 2024 o singură dată, la 1 ianuarie. Ceea ce se întâmplă la 1 septembrie este aşezarea pe bazele pe care le-am menţionat: echitate, solidaritate, contributivitate, astfel încât, pentru cei care au fost dezavantajaţi de-a lungul timpului, fie că au ieşit în date diferite şi în ani diferiţi la pensie pe baza unor prevederi diferite, pentru că în România noi am avut până la legea 127 care a fost pusă de unii între paranteze şi nu a fost aplicată şi până la această lege când va fi aprobată, trei legi de bază, dar la care au fost foarte multe modificări de-a lungul timpului”, a concluzionat Marius Budăi.