Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat miercuri, pe 22 noiembrie, categoria de pensionari care vor beneficia de pensii mai mari datorită acordării așa-numitelor „puncte de stabilitate” în calculul pensiilor. Cine sunt fericiții beneficiari?
Măsura creșterii pensiilor vine ca o recunoaștere a contribuției semnificative a celor care au dedicat peste două decenii sistemului public de pensii. Ministrul a explicat că perioada de 25 de ani a fost calculată ca media stagiilor de cotizare în sistemul public de pensii, având în vedere toate legile aplicabile până în prezent. Această medie acoperă intervalul dintre stagiul minim și stagiul complet de cotizare.
Potrivit lui Simona Bucura Oprescu, aceste „puncte de stabilitate” vor contribui la creșterea cuantumului pensiilor pentru cei care au depășit pragul de 25 de ani de muncă, oferindu-le astfel o recompensă binemeritată pentru contribuția lor la sistemul de pensii.
„Reprezintă media stagiilor din sistemul public de pensii după toate legile pe care noi le-am avut în vigoare până acum, între stagiul minim de cotizare şi stagiul complet de cotizare”, a declarat ea la Euronews.
Stagiul complet de cotizare, care este de 35 de ani, a fost subliniat de oficial ca fiind regula generală în țară, iar majoritatea românilor se pensionează după depășirea acestei perioade.
Acest parametru reprezintă o medie a stagiilor de cotizare, reflectând astfel eforturile și contribuțiile consistente ale celor care au muncit pentru sistemul public de pensii.
Ministrul Muncii a subliniat, de asemenea, diversitatea tipurilor de pensionari existenți în România, precizând că există pensii pentru limita de vârstă, pensii anticipate, pensii de invaliditate și pensii de urmaș, fiecare categorie având regulile sale specifice.
Această diversitate evidențiază nevoia de adaptabilitate în sistemul de pensii pentru a răspunde la varietatea situațiilor și nevoilor individuale. Simona Bucura Oprescu a explicat că media de 25 de ani s-a calculat ținând cont de patru legi aplicate în sistemul public din România.
Aceasta nu este doar o schimbare tehnică, ci și o declarație simbolică a angajamentului guvernului față de recunoașterea și stimularea muncii depuse. „Acesta este un mod de arăta că încurajăm munca și respectăm munca”, a declarat oficialul.
CITEȘTE ȘI: Pensii cu 40% mai mari din ianuarie 2024. Cine sunt românii care vor primi mai mulţi bani din iarnă
Guvernul României aduce vești bune pensionarilor cu o experiență îndelungată în câmpul muncii, anunțând o dublă majorare a pensiilor pentru cei cu o vechime de peste 25 de ani, conform noii legi a pensiilor. Cu cât perioada de cotizare crește, cu atât se adaugă mai multe puncte suplimentare la calculul pensiei, recompensând munca și devotamentul de-a lungul anilor.
Potrivit premierului Marcel Ciolacu, aceste majorări vor avea loc în două etape importante în cursul anului viitor. La 1 ianuarie, pensionarii se vor bucura de o majorare de 13,8%, urmată de o recalculare suplimentară de la 1 septembrie. Cu toate acestea, această veste aduce în discuție și provocările privind sustenabilitatea financiară a acestor măsuri.
Tocmai de aceea, Guvernul s-a gândit și la o soluție de rezervă, care ar urma să afecteze toți angajații din România, indiferent dacă lucrează în sectorul public sau privat.
Conform noii legi a pensiilor, se prevede că, în caz de necesitate, contribuțiile la pensii vor fi majorate. Această măsură este menită să asigure resursele necesare pentru creșterile promise.