Se dau bani, bugetul total este de 1.000.000 de euro. Cine îi poate primi

de: Ana Anițoiu
26 10. 2023

Se dau bani pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), după ce Fondul European de Investiţii (FEI) a semnat acorduri cu cinci bănci pentru a le sprijini prin intermediul unei serii de garanţii directe neplafonate în valoare totală de un miliard de euro.

Finanțarea, de până la 1.000.000 de euro

Seria de garanţii directe neplafonate în valoare totală de un miliard euro este susţinută prin intermediul Compartimentul pentru România în cadrul programului InvestEU, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Seria de garanţii directe neplafonate în valoare totală de 1 miliard euro reprezintă o acţiune ambiţioasă care vizează creşterea durabilităţii şi competitivităţii întreprinderilor din întreaga ţară”, a anunțat ondul European de Investiţii.

Cele cinci bănci cu care Fondul Monetar Internațional a semnat acorduri sunt: Banca Comercială Română, Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen Bank şi ProCredit Bank.

Garanţia de Competitivitate pentru IMM-uri le va permite băncilor partenere să faciliteze accesul la finanţare pentru un spectru mai larg de întreprinderi şi industrii, cu condiţii de împrumut care altfel nu ar fi oferite.

Alți bani pentru IMM-uri

De asemenea, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), prin Autoritatea de Management pentru Programul Tranziţie Justă (PTJ), a lansat şase apeluri de proiecte destinate finanţării IMM-urilor din judeţele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş.

Apelurile de proiecte vor fi deschise începând cu data de 20 decembrie 2023 și până pe 20 martie 2024. Vor fi finanțate acțiuni referitoare la dezvoltarea investiţiilor productive în IMM-uri ce sprijină creşterea durabilă şi crearea de locuri de muncă.

Conform Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, investițiile eligibile în cadrul unui proiect vor viza crearea unei noi unităţi, extinderea unei unităţi existente sau diversificarea producţiei unei unităţi prin realizarea unor produse noi.

De asemenea, acestea vor viza o schimbare fundamentală a procesului general de producţie a produsului sau produselor sau a prestării generale a serviciului sau serviciilor, cu scopul reconversiei către o economie verde.