Cea mai nouă dovadă a sărăciei crunte din România. Sacrificiul pe care îl fac numeroase persoane pentru bani în plus
Cea mai nouă dovadă a sărăciei crunte din România a fost dezvăluită de o analiză recentă. Numeroase persoane fac un sacrificiu pentru a obține ceva bani în plus, specialiștii așteptându-se la stabilirea unui record în acest sens.
Care este cea mai nouă dovadă a sărăciei din țară
Conform analizei recente făcute de KeysFin, furnizor de soluții de business information, cea mai nouă dovadă a sărăciei crunte din România este tendința românilor de a-și amaneta bunurile pentru a obține bani în plus.
În contextul erodării puterii de cumpărare a românilor, cifra de afaceri a pieței caselor de amanet din țară a crescut cu 23% față de 2021 și a fost de două ori mai mare decât în 2013, la cel mai ridicat nivel din istorie, de peste 1,6 miliarde de lei în 2022.
„Este vizibilă erodarea puterii de cumpărare a românilor pe fondul persistenței presiunilor inflaționiste și a reducerii venitului disponibil ca urmare a scumpirii creditării.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, cheltuielile medii lunare ale unui român au crescut în trimestrul al doilea din acest an cu 12% față de aceeași perioadă de anul trecut, la 2.392 lei (după un avans anual de 16% în 2022), în timp ce veniturile s-au majorat cu 11,6%, la 2.770 lei (după un plus anual de 14,8% în 2022).
Astfel, tot mai mulți români aleg să-și amaneteze obiectele de valoare: de la bijuterii și electronice, până la biciclete și mașini. Pentru 2023 estimăm continuarea creșterii pieței de amanet și depășirea maximului istoric atins în 2022, la aproximativ 1,8 miliarde de lei.”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.
Cifrele de afaceri ale celor mai mari rețele de case de amanet
Anul trecut, Bertus SRL, compania ce acționează sub brandul BSG Amanet & Exchange, a rămas lider de piață, având o cifră de afaceri de 265 milioane de lei (16,2% din total).
La rândul ei, compania Invest Intermed GF I.F.N. SRL a urcat pe locul al doilea după cifra de afaceri în urma unui avans anual de 76,5%, la aproape 83 milioane de lei în 2022.
Cei mai mari 20 jucători au concentrat anul trecut puțin peste jumătate (50,4%) din cifra de afaceri a caselor de amanet.
Casele de amanet au încheiat anul trecut cu un rezultat net mai mare cu 23% față de 2021, fiind înregistrat maximul istoric de 402 milioane de lei în 2022. Creșterea față de anul 2018 a fost de 107%.
Conform analizei KeysFin, dintre cele 1,7 mii de companii analizate, aproximativ 1,1 mii (65,5%) au înregistrat profit anul trecut, 358 (20,8%) au înregistrat pierdere, iar restul au avut un rezultat net nul.