Se dau 15.000 de lei de la stat românilor care vor să facă asta, este informația momentului: s-a publicat în Monitorul Oficial

de: Alexandru Puiu
04 04. 2023

În România, există o serie stufoasă de ajutoare sociale de care ar trebui să știe toți românii. Nu de alta, dar nu-ți bat autoritățile la ușă să-ți dea bani, trebuie urmate niște formalități și ar fi bine să nu fie necunoscute pentru tine.

Cel mai nou ajutor financiar specificat în lege vizează o sumă de 15.000 de lei pentru toți românii persoane fizice care stau la curte și vor să-și construiască un gard electric menit să țină departe animalele sălbatice. Problema este că foarte multe persoane au suferit pagube fabuloase în urma vizitelor unor urși, dar nu și-au permis instalarea unui gard care să protejeze cât de cât proprietatea, iar noul ordin proaspăt publicat în Monitorul Oficial facilitează acest proces.

S-a schimbat legea în România, ajutor de până la 15.000 de lei pentru acești români

Ordinul Ministerului Mediului nr. 827/2023, publicat deja în Monitorul Oficial, introduce o schemă de finanțare prin care cei ce au neplăceri cauzate de vizitele animalelor sălbatice să aibă posibilitatea de a cere bani de la stat pentru instalarea de sisteme, în special, garduri electrice, ce au rolul de a ține animalele la distanță de casele sau terenurile deținute, conform avocatnet.ro. Sumele disponibile pentru astfel de instalații sunt de până la 15.000 de lei și sunt acordate cu câteva condiții:

  • să aibă domiciliul în România;
  • să dețină imobilul sau terenul din proiect;
  • să nu fie înregistrate cu fapte sancţionate de legislaţia fiscală, potrivit certificatului de cazier fiscal;
  • să nu fie înregistrate cu obligaţii de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat sau cele locale;
  • să nu fie condamnate pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă;
  • să nu beneficieze de finanţare nerambursabilă din altă sursă pentru acelaşi proiect.

Conform ordinului, banii de la stat vor putea fi folosiți pentru a acoperi cheltuieli legate de cumpărarea sistemelor, de montarea acestora, cheltuieli pentru informare și publicitate (vor trebui instalate panouri cu detalii privind proiectul), cheltuieli pentru proiectare, asistenţă tehnică şi studii, cheltuieli de consultanță și taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor eligibile ale proiectului. În documentul oficial, potrivit autorităților, banii vor facilita ”reducerea conflictelor om-animal și implementarea măsurilor de intervenție în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică ori amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole/ pomicole/ stupine/ arii naturale protejate”