20 mart. 2023 | 13:55

Se dau bani de la stat: 1.000 de euro pentru acești români, cum îi obții

ACTUALITATE
Se dau bani de la stat: 1.000 de euro pentru acești români, cum îi obții
O anumită categorie de români are șansa de a primi suma de 1.000 de euro de la stat, însă numai dacă respectă anumite condiții și sunt incluși în anumite categorii, după cum vei afla din cele ce urmează.

Mai exact, vorbim despre burse lunare în anumite domenii de interes în valoare de aproximativ 1.000 de euro.

Valoarea burselor pentru românii ce studiază în universități din afara țării este stabilită anual, dar nu va fi mai mică de 1.000 de euro.

Cine poate primi acești bani

„Ministerul Educației, prin Agenția de credite și burse de studii, acordă anual, în condițiile legii, burse în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare”, potrivit HG 118/2023, care a intrat în vigoare în data de 10 februarie,

Sunt vizate domenii de interes diverse, dintre care energie, bioeconomie, eco-nano-tehnologii, dar și altele. La calcul intră și anumite instituțiile europene, cum ar fi afaceri transatlantice, relațiile internaționale sau diplomația Uniunii Europene.

Prin ordin de la ministrul educației se decide și numărul total al lunilor de bursă acordate într-un an calendaristic, tipurile de burse și durata stagiului unei burse în bani.

Este important de știut că nu toți cei care studiază în străinătate vor primi burse din partea statului, ci strict cei ce participă la un concurs organizat la nivel naţional de către Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii.

Ordinul ME 3.790/2023 stabilește regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului național de acordare a burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare.

Conform acestui document, la concursul național vor putea participa cetățenii români, cu domiciliul stabil în România, care îndeplinesc măcar una dintre următoarele condiții: sunt studenți în ultimul an la studii universitare de licență, sunt studenți la studii universitare de masterat, sunt studenți doctoranzi, sunt cadre didactice titulare din instituțiile de învățământ superior de stat și particular acreditate, sunt cercetători.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele