Schimbarea inevitabilă a pensiilor din România se întâmplă până la 31 martie: toți pensionarii sunt afectați, vine de la Bruxelles

de: Alexandru Puiu
21 03. 2023

Pensionarii români trec printr-un stres continuu și nu are legătură doar cu banii din buzunar care, de cele mai multe ori, lipsesc cu desăvârșire. Li se pregătește o reformă radicală a întregului sistem de pensii din România, iar toate detaliile ar trebui să ajungă sub reflector înainte de 31 martie, peste doar câteva zile.

Reforma sistemului de pensii din România a căzut în sarcina ministrului Muncii, PSD-istul Marius Budăi. Din păcate, oficialul a pierdut o mare parte din ultimele săptămâni încercând să găsească vinovați pentru faptul că țara noastră s-a angajat prin Planul Național de Redresare și Reziliență să desființeze pensiile speciale și să modifice alte câteva particularități importante ale sistemului ancorat în inechități și discriminare.

Reforma pensiilor din România, la câteva zile distanță

În urmă cu câteva zile, Banca Mondială a trimis un raport la Ministerul Muncii, din poziția de consultant, pentru a atrage atenția asupra schimbărilor care trebuie implementate în sistemul românesc de pensii. Cu acea ocazie, am aflat care sunt problemele și, mai ales, care sunt soluțiile pentru situația din România. Din păcate, când a venit vorba de implementarea acelor recomandări, ministrul Muncii și echipa stufoasă de experți din subordine nu au fost foarte eficienți în a le transpune într-un proiect legislativ, iar termenul limită de 31 martie se apropie cu pași repezi.

În continuare, Marius Budăi pierde timp în speranța identificării altor vinovați de această criză a sistemului de pensii din România, în afara propriei persoane. A dat vina pe miniștrii USR care au redactat Planul Național de Redresare și Reziliență, dar și pe partenerii de coaliție. Cel mai recent vinovat identificat este Comisia Europeană care, în opinia ministrului, ar trebui să vină cu clarificări suplimentare.

Dincolo de proiectul legislativ care va fi sau nu gata până pe 31 martie, este important de reținut că, dacă nu se finalizează, românia ar putea rata încasarea următorului miliard de euro din PNRR.