20 mart. 2023 | 06:30

Lovitura momentului pentru acești pensionari din România: se schimbă legea, se suspendă plata, vine de la Bruxelles

ACTUALITATE
Lovitura momentului pentru acești pensionari din România: se schimbă legea, se suspendă plata, vine de la Bruxelles

România riscă să piardă sume fabuloase de bani de la Uniunea Europeană dacă nu implementează cât mai curând o reformă serioasă a sistemului de pensii de pe meleaguri mioritice. Schimbările sunt inevitabile și au un termen surprinzător de scurt de implementare.

Martie 2023 este termenul stabilit prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru intrarea în vigoare a noii Legi a Pensiilor. Acest termen se cunoaște de mult timp, dar, din păcate, Ministrul Muncii, în frunte cu ministrul Marius Budăi, nu a fost foarte eficient. Din păcate, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care supraveghează îndeaproape materializarea jaloanelor pe care și le-a asumat țara noastră în fața Comisiei Europene a venit cu un avertisment foarte serios pe marginea pensiilor.

Pensiile românilor și PNRR

„Momentan nu produce implicații asupra implementării PNRR. Jaloane/țintele pot fi considerate ratate atunci când atrag întârzieri ale cererii de plată sau imposibilitatea depunerii unei cereri.

Din momentul prevăzut în Decizia de Aprobare a PNRR și până la momentul aprobării cererii de plată, jaloanele rămân deschise, Comisia Europeană și statul membru fiind implicate într-un proces de validare a îndeplinirii lor.

În cazul în care Comisia (Europeană) stabilește că jaloanele și țintele nu sunt atinse, se suspendă plata integrală sau parțială a contribuției financiare. Chiar și atunci, suspendarea se poate revoca, în cazul în care statul membru în cauză a luat măsurile necesare pe care CE le solicită”, se arată în comunicatul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Pe marginea noii Legi a Pensiilor din România, directorul Casei Naționale de Pensii Publice a insistat pe faptul că nicio pensie nu va scădea după recalculare. ”Nicio pensie nu va scădea, noi asta urmărim prin recalculare, să eliminăm aceste inechități, nu să le amplificăm, dimpotrivă, pentru că există în momentul de față în plată pensionari care au aceeași perioadă contributivă, aceeași vechime în muncă, dar faptul că au ieșit în perioade diferite de timp la pensie, pe acte normative care erau în vigoare la acea dată există cuantumuri diferite în plată. Noi trebuie să oferim acest act normativ ca să fie adoptat, dar de intrat în vigoare probabil că va intra în anul 2024”, a explicat Daniel Baciu în urmă cu câteva zile.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele