Schimbare de poziție cu privire la războiul din Ucraina. Țara care ar putea ajuta Kievul cu arme

de: Ana Anițoiu
19 04. 2023

O țară s-a răzgândit, la mai bine de un an după ce a exclus posibilitatea unui ajutor letal pentru Ucraina, în războiul ce a fost declanșat de președintele rus Vladimir Putin, pe 24 februarie 2022. Liderul acesteia a declarat că ar putea extinde sprijinul pentru Kiev.

O țară, schimbare de poziție cu privire la războiul din Ucraina

Înaintea vizitei sale de stat în Statele Unite ale Americii de săptămâna viitoare, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că guvernul de la Seul a analizat modul în care poate ajuta la apărarea și reconstrucția Ucrainei, așa cum Coreea de Sud a primit asistență internațională în timpul Războiului din Coreea din 1950 – 1953.

Yoon Suk Yeol a semnalat pentru prima dată o schimbare de poziție cu privire la războiul din Ucraina, sugerând disponibilitatea de a furniza arme Kievului.

„Dacă există o situație pe care comunitatea internațională nu o poate aproba, cum ar fi orice atac pe scară largă asupra civililor, masacru sau încălcarea gravă a legilor războiului, ar putea fi dificil pentru noi să insistăm doar asupra sprijinului umanitar sau financiar”, a spus Yoon Suk Yeol.

Președintele, despre un eventual război nuclear

De asemenea, Yoon Suk Yeol a declarat că va căuta „rezultate tangibile” privind eforturile aliaților de a îmbunătăți răspunsurile la amenințările din partea Coreei de Nord, care a intensificat testele militare. Phenianul a lansat săptămâna trecută prima sa rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid.

În plus, Coreea de Sud își va intensifica capacitatea de supraveghere, recunoaștere și analiză a informațiilor și va dezvolta „arme ultraperformante și de mare putere” pentru a respinge amenințările Nordului.

„Dacă izbucnește un război nuclear între Coreea de Sud și Coreea de Nord, probabil că nu este vorba doar de o problemă între cele două părți, ci probabil că întreaga Asie de Nord-Est se va transforma în cenușă. Acest lucru trebuie oprit”, a spus Yoon Suk Yeol.

Până acum, Coreea de Sud i-a furnizat Ucrainei un ajutor umanitar în valoare de 100 de milioane de dolari de la începutul războiului, dar a declarat că nu îi va furniza Kievului și ajutor letal. Totuși, în mod tacit, Seulul a aprobat transferarea către Ucraina a unor arme ce conțin componente produse în țara asiatică.