Scenariul înfricoșător pentru milioane de români, confirmat oficial: de ce nu va mai exista cine să îți plătească pensia la bătrânețe

de: Alexandru Puiu
06 04. 2023

România se confruntă cu mai multe crize demografice concomitent și toate vor avea ca urmare, pe termen lung, o criză financiară dramatică, o perioadă în care nu va mai exista cine să îți plătească pensia.

Un nou studiu realizat de organizația Salvați Copiii atrage atenția asupra faptului că mai mult de jumătate dintre minorii români plănuiesc să părăsească țara. Vorbim de nu mai puțin de 55% dintre tineri, iar cei mai mulți dintre ei fac acest efort datorită oportunităților de educație de peste mări și țări, 26,3%. Foarte aproape ca procent sunt cei care pleacă pentru că nu au încredere în autorități și sunt nemulțumiți de condițiile oferite în țară (21.9%). Deși vorbim doar de 5%, cel mai trist procent vizează copii care pleacă pentru a se reuni cu familia și prietenii plecați deja în străinătate.

După ce că sunt puțini copii românii, ei vor să plece

Același studiu realizat de Salvați Copiii și prezentat în ultima săptămână în Senat atrage atenția și a nivelului de probleme emoționale și financiare cu care se confruntă copii din România. De exemplu, în timp ce 65% dintre participanții la studiu și-ar da seama că se află într-o situație de abuz, doar o treime ar ști cui să ceară ajutorul într-o asemenea situația și ar avea încredere în persoana sau instituția cu pricina.

„În ultimii 10 ani, procentul copiilor care admit că știu cui să ceară ajutorul într-o situație de risc a rămas constant în cazul exploatării prin muncă sau pentru producerea unor materiale cu conținut sexual, dar a scăzut în cazul abuzului fizic (cu 4,7 puncte procentuale) și în cazul abuzului sexual (cu 3,4 puncte procentuale); doar 1 copil din 3 are încredere că, dacă raportează un abuz, autoritatea competentă va rezolva situația”, se arată în studiul consultat de Agerpres.

Deși a crescut în românia toleranța față de romi și persoane cu dizabilități fizice, a scăzut semnificativ toleranța față de oamenii cu probleme de sănătate mintală. De exemplu, procentul elevilor care ar fi de acord să aibă un coleg de clasă cu probleme de sănătate mintală a scăzut de la 36,6% la 31,9%.

„Față de 2013, procentul elevilor care ar fi de acord să aibă un coleg de clasă rom a crescut de la 48,7% la 61,8%, o creștere considerabilă este înregistrată și pentru procentul elevilor care ar fi de acord să aibă un coleg de clasă cu dizabilitate fizică (de la 39,8% la 60,2%)”, se mai arată în analiza prezentată.

În ceea ce privește drepturile pe care le dețin, primele drepturi enumerate de 83% dintre elevi sunt dreptul la educație, la liberă exprimare și la familie, 4% au menționat două drepturi, 2% un singur drept, dar 11% nu au menționat nici măcar un drept, conform profit.ro.

Studiul sociologic „Cunoașterea, importanța și respectarea drepturilor copilului în România” s-a desfășurat pe un eșantion de 1.098 de copii, reprezentativ la nivel național, în perioada noiembrie-decembrie 2022, marja de eroare fiind de +/- 3% la un nivel de încredere de 95%.