20 mart. 2023 | 08:00

România, fruntașă în Europa la cel mai rușinos capitol: așa îți vine să fugi în occident, să dai o șansă copiilor

ACTUALITATE
România, fruntașă în Europa la cel mai rușinos capitol: așa îți vine să fugi în occident, să dai o șansă copiilor

Cu toate voucherele și ajutoarele sociale anunțate în ultimii ani, România continuă să fie o rușine pentru Europa. Situația nu a fost niciodată mai tristă decât acum, iar autoritățile sunt departe de a asigura minimul necesar pentru populația de pe meleaguri mioritice.

La nivelul Uniunii Europene, unul din patru copii se confruntă cu riscul sărăciei, dar România este cu mult peste această medie și, de departe, ”fruntașă” în acest clasament al rușinii, cel mai recent dintr-o lungă serie. Informația este confirmată de organizația Salvați Copiii și, din păcate, realitatea din piață nu a făcut decât să devină și mai gravă în ultimii ani.

Cât de săraci sunt copii români, de fapt

Numărul copiilor care se apropie de limita sărăciei a crescut cu 200.000 în 2021 și, în Europa, a ajuns la 19,6 milioane, după cum atrage atenția sursa citată. Realitatea cruntă de la nivel european a fost amplificată de mai mulți factori, precum creșterea costului vieții, criza climatică și, nu în ultimul rând, pandemia de Covid-19. Toate s-au numărat printre cauzele ”creșterii alarmante” a nivelului de sărăcie asupra căreia încearcă să atragă atenția Save the Children (Salvați Copiii).

Datele sunt ”dezastruoase”, a spus Eric Großhaus, managerul programului dedicat sărăciei infantile și inegalității sociale din cadrul organizației Salvați Copiii Germania. În Germania, peste 2 milioane de copii trăiesc în sărăcie, conform Profit.ro. ”Întrucât unul din cinci copii sunt afectați de sărăcie la nivel național, nu mai pot exista alte scuze: guvernul german trebuie într-un final să-și respecte promisiunile și să abordeze problema sărăciei la copii”, a adăugat oficialul.

Într-o situația particulari mai dificilă sunt familiile monoparentale, cele mai numeroase și dezavantajate, cele din care fac parte copii cu dizabilități sau din rândul minorităților etnice. România este pe primul loc la riscul sărăciei pentru copii în UE, cu 41,5 dintre micuți fiind pasibili de excluziune socială și grave dificultăți financiare. Surprinzător sau nu, Spania este pe doi, dar la distanță foarte mare de țara noastră, cu ”doar” 33,4%.

După cum a atras atenția Ylva Sperling, directoarea Save the Children Europa, în condiții ideal, niciun copil nu ar trebui să meargă la școală nemâncat, să-și facă griji în legătură cu locurile de muncă ale părinților sau să locuiască într-un cămin neîncălzit. ”Cu toate acestea, impactul numeroaselor crize din Europa face ca alimentația sau încălzirea să nu mai fie o alegere pentru multe familii și îi privează pe copii de lucrurile esențiale de care au nevoie pentru dezvoltare și bunăstare”, a spus ea. ”A venit vremea unor decizii îndrăznețe și a unor finanțări strategice pentru a extinde rapid protecția și a atenua accentuarea crizelor pentru generațiile curente și viitoare de copii”, a concluzionat șefa organizației Salvați Copii la nivel european.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele