Sănătatea românilor, jucată la „alba-neagra” în piețe? Să se facă teste rapide la mâncare, să știm ce consumăm de pe tarabe

de: Alexandru Puiu
09 05. 2023

Cine nu a fost măcar o dată în viață într-o piață de produse alimentare pentru a se aproviziona cu fructe, legume sau diverse lactate de la vânzătorii respectivi? Ei bine, cu toții știm ce înseamnă cumpărăturile într-o piață, iar majoritatea avem impresia că acolo ne bucurăm de garanția calității produselor, doar că un senator de la noi vine să ne ridice o serie de semne de întrebare referitoare la potențialele pericole pentru sănătate.

Oficialul propune ca în piețe să existe posibilitatea de a testa rapid produsele, ca oamenii să știe ce consumă. Atunci când se efectuează testele clasice, de laborator, rezultatele nu vin pe loc, iar alimentele ajung adesea să fie deja consumate, uneori spre detrimentul cumpărătorului. O testare rapidă ar schimba însă lucrurile în favoarea cumpărătorului, iar oamenii ar face alegeri în cunoștință de cauză.

Mergi să cumperi legume și fructe din piață, dar te poți îmbolnăvi grav. Se cere schimbarea legii, măsuri dure

Prin urmare, senatorul Vlad Pufu a lansat o petiție online în acest sens.

„Oamenii trebuie să știe ce mănâncă! Cerem introducerea de teste rapide în piețele din Buzău, pentru depistarea substanțelor neconforme din legume și fructe! În ultimii ani, românii au înțeles că legumele și fructele autohtone sunt mai sănătoase.

Tendințele de pe piață arată că numărul celor care aleg produse autohtone este în creștere. Sunt însă ele cu adevărat sănătoase? Este o întrebare legitimă, care apare după ce, recent, poliția a descoperit doi legumicultori din Glodeanu Sărat, bazin de tradiție din județul Buzău, că foloseau substanțe toxice, interzise în România, pentru o dezvoltare mai rapidă a legumelor. Sunt prea puține probe prelevate în piețe, iar pentru cele care ajung în laboratoare, rezultatele analizelor vin prea târziu, când produsele sunt consumate demult de cumpărători. Nu au existat, până acum, probe care să indice depășiri ale valorilor maxime admise. Dar de ce să nu prevenim și să testăm mai mult?”, notează senatorul Vlad Pufu în textul petiției online.

În continuarea expunerii sale, senatorul subliniază că „este nevoie ca Primăria Buzău să introducă teste rapide pentru depistarea produselor neconforme din piețe! Este o măsură esențială pentru protejarea sănătății buzoienilor, care elimină, în același timp, și suspiciunile ce pot plana asupra producătorilor onești, care nu folosesc substanțe periculoase pentru creșterea producțiilor”.