Salariul minim pe economie de 5.000 de lei în România, cea mai nouă campanie populistă înainte de alegeri. Se scade taxarea muncii, în teorie

de: Alexandru Puiu
28 12. 2023

Cu cât ne apropiem mai mult de alegeri, cu atât se aglomerează în spațiul public măsurile populiste menite să cumpere voturi din banul public. După majorarea și recalcularea pensiilor anunțată de coaliția PSD – PNL, a venit rândul salariului minim pe economie să beneficieze de o actualizare fabuloasă.

Salariul minim pe economie va crește la 5.000 de lei în România și, printre altele, va implica scăderea taxării muncii până la maxim 25%, dacă un nou proiect de lege propus de AUR va fi adoptat de Parlament. Probabilitatea ca o astfel de măsură să devină realitate este zero, dar imediat după ce inițiativa va pica la vot, va deveni un argument electoral foarte bun împotriva coaliției de guvernare ”care nu vrea să ajute românii vulnerabili”.

Citește și: Avertismentul BNR pentru toți românii, pe final de 2023. Ce se întâmplă cu creșterea economică, inflația, ratele, dobânzile

Salariul minim pe economie de 1.000 de euro în România

„Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege prin care propune creşterea salariului minim la valoarea de 5.000 de lei şi scăderea taxării muncii până la maxim 25% pentru primii 5.000 de lei. În acest fel dorim să racordăm piaţa muncii la noua realitate economică din România, prin creşterea veniturilor nete ale angajaţilor dar fără a pune presiune suplimentară pe mediul de afaceri prin creşterea taxării muncii în valoare absolută”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de formaţiune.

Pentru a insista pe fezabilitatea unei astfel de inițiative, după cum insistă oficialii AUR, bugetul de stat nu va fi afectat, deoarece valoarea absolută colectată rămâne neschimbată.

„Un efect pozitiv al majorării salariului minim şi al scăderii taxării muncii în forma propusă de AUR îl reprezintă creşterea consumului, ceea ce va duce la o majorare a încasărilor statului din TVA. De asemenea, un alt efect benefic al măsurii propuse de AUR îl reprezintă atragerea forţei de muncă din rândul cetăţenilor români plecaţi în afara graniţelor ţării”, scrie în comunicat.

Citește și: Se majorează salariile românilor în 2024, la câți bani în plus trebuie să te aștepți la leafă. Anunțul de la Ministerul Finanțelor

Ce ascunde majorarea salariului minim pe economie

După cum insistă reprezentanții formațiunii politice, acest nou mecanism de creștere a venitului minim, esențial pentru aproximativ 1,6 milioane de români, ”transpune în lege o realitate”.

„Soluţia AUR transpune în lege o realitate deja existentă: antreprenorii români sunt nevoiţi să încalce legea şi să ofere plăţi suplimentare angajaţilor, scoţând banii din firme sub formă de dividende pe care le repartizează către angajaţi. Astfel, prin aplicarea prezentei măsuri legislative vor fi consecinţe pozitive asupra mediului de afaceri, prin faptul ca aceştia vor fi stimulaţi ca veniturile salariale reale să fie impozitate, aceasta fiind o soluţie pentru scoaterea economiei gri la suprafaţă şi pentru o colectare eficientă a taxelor şi impozitelor”, arată aceştia.