Salariu de 5.000 de lei în România, dar românii nu se înghesuie să se angajeze: unde te bucuri de o leafă generoasă

de: Alexandru Puiu
23 05. 2023

Patronii din România se confruntă cu o criză acută de personal de aproximativ un an, iar dezastrul din piața muncii nu face decât să se acutizeze pe perioada verii.

Sezonul estival vine ca o provocare teribilă pentru patronii din turism care încearcă să-și pregătească locațiile pentru valul de turiști din fiecare colț al României. Din păcate, în 2023, aceștia nu își mai fac griji doar de numărul celor care le calcă pragul sau de vremea de afară, ci și de efortul titanic din spatele realizării unui colectiv de angajați.

„În fiecare primăvară ne lovim de această situație, dar istoria a arătat că o rezolvăm. Găsim totuși personal, dar cu greu. Salariile sunt mari în această industrie și facem față, dar nu este simplu, este una dintre problemele majore”, a explicat George Dan, un patron din Constanța pentru Radio Constanța.

Cât de greu este să găsești angajați în 2023

Ca mulți alții de pe litoral, Valentin Manea are o afacere sezonieră în Satul de Vacanță. În mod previzibil, nu-i este deloc greu să găsească angajați, dar măcar are o explicație.

„Aș spune, pe românește, că nu au încă dezvoltat simțul celor 7 ani de acasă. Vin la muncă, dar spun ”hai la muncă, să muncim, dă Doamne să nu găsim!” În loc să-i zâmbească turistului, el e trist, cu gândurile împrăștiate de acasă și nu ne ajută cu nimic. Vine și nepregătit, și obosit.

În plus, la angajare nu întreabă ce trebuie să facă. Întreabă ce salariu îi dai și, pentru că nu știe să facă nimic, normal că pornești de la salariul minim pe economie. Conform legii, suntem obligați să dăm salariul minim pe economie, care e destul de mare. Dacă îi spui că îi dai 3.000 lei în mână, zice în față ”da, vin la muncă de mâine”, iei actele, îl angajezi și a doua zi vezi că nu mai vine, iar tu ai trimis deja actele către contabilitate, către ITM, și urmează altă muncă să-i desfaci contractul.

Din 63 câți mi-au trecut pragul, toți angajați, 27 am avut care au venit la muncă, restul au plecat după câteva zile și a trebuit să le desfacem contractul pentru neprezentare. Este o situație cu care ne confruntăm de ani de zile. Lucrez în turism din 2000, acum dai anunț și nu vin decât câțiva…

Avem echipa de bază, 10 inși, am început să lucrăm în familie și ne lipim de câte un colaborator, nu putem să-i numim angajați, fiindcă fac parte din familie. Am vrea să găsim oameni, dar nu găsim, pentru că nu vor să muncească!”, afirmă Manea.

Realitatea de pe litoral este și mai complexă în această perioadă pentru că tocmai a început programul Litoralul pentru toți, cu tarife cu până la 70% mai mici decât cele din vârf de sezon, iar pachetele pot fi achitate cu vouchere de vacanță.