Românii „săraci” se mută în chirie: la ce prețuri au apartamentele și ce pretenții au băncile, mai bine chiriaș

de: Mădălina Bahrim
19 10. 2023

Românii cu posibilități materiale normale, modeste, preferă astăzi să stea în chirie, decât să plătească dobânzi uriașe pentru un credit sau să suporte costurile mari pe care le cer proprietarii care-și pun casele la vânzare.

Chiria pare a fi varianta ideală pe piața imobiliară a anului 2023. Tot mai mulți români ajung la concluzia că, măcar pentru moment, e cel mai bine să ia o pauză de la achiziții noi și să aștepte ca piața să se liniștească puțin.

În acest moment, trebuie să te țină bine buzunarul să-ți mai permiți un apartament al tău, fie el și prin credit de la bancă. Dobânzile sunt foarte piperate și există riscuri reale să mai crească peste nivelul actual, iar piața imobiliară are o ofertă tot mai restrânsă pe zona de locuințe, iar acestea au prețuri de neatins pentru omul de rând.

Piața imobiliară riscă să stagneze în acest ritm

Cât timp potențialii cumpărători se retrag în propria carapace și doar așteaptă, sunt mai riscuri să asistăm la un cutremur pe piața imobiliară. E puțin probabil ca prețurile să mai rămână sus, cât timp foarte puțini vor mai fi dispuși să le plătească.

Până vom vedea cum se va materializa totul, românii s-au mutat în chirie. “Principalele două obstacole din calea cumpărătorilor au fost legate de scumpirea finanțării și de numărul tot mai scăzut de apartamente din care au avut de ales. Toate acestea au alimentat cererea pe segmentul închirierilor, dar și aici românii au avut parte de provocări.

Scumpirile au depășit 20% în unele cazuri, iar piața a fost copleșită de interesul tot mai mare venit de la potențialii chiriași în condițiile unei oferte reduse. În plus, noi oportunități tot mai atractive au concurat
în 2023 pentru interesul investitorilor care, până nu de mult, se concentrau pe segmentul rezidențial”, arată o anliză a portalului Imobiliare.ro.

Citește și Dacă stai cu chirie, îmbătrânești mai repede: Ce au descoperit cercetătorii într-un studiu „de-a râsu-plânsu”

Apartamentele se vor scumpi în 2024

Din păcate, dacă-ți faci speranțe cu privire la faptul că vei putea să cumperi un apartament mai ieftin în 2024, ar trebui să-ți refaci calculele.

Din cauza noului Cod fiscal, apartamentelor cu valori de până în 120.000 de euro le va fi majorată cota TVA de la 5% la 9%, ceea ce va duce la o scumpire cu mii de euro per proprietate.

Așadar, dacă ți-ai propus să aștepți o calmare a situației pe piața imobiliară poate că orizontul de timp de doar 12 luni e unul prea redus și ar trebui să-ți realimentezi resursele de răbdare.

Citește și Chiriile au devenit un lux, mai ales în București. Sectoarele unde scumpirile te trimit să locuiești iar cu părinții