Românii pot primi 20.000 de lei ca să îşi construiască o casă eficientă energetic. Ce trebuie să facă pentru a-i primi

de: Cojocaru Cristian
26 03. 2023

Mulți români și-ar dori o casă eficientă energetic, însă prețurile panourilor fotovoltaice sunt mult prea mari pentru a-și permite un asemenea lucru. Totuși, veștile bune vin din partea statului care acordă până la 20.000 de lei pentru dotarea locuinței cu asemenea echipamente.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a informat românii că statul acordă până la 20.000 de lei pentru a-și dota casa cu panouri fotovoltaice, însă aceștia vor trebui să se înscrie într-o anumită aplicație și să urmeze pașii necesari pentru a primi ajutorul din partea statului.

Tanczos Barna a afirmat că aplicația Casa Verde Fotovoltaice 2023 urmează a fi disponbilă în următoarele săptămâni. Teoretic, aplicația ar putea fi finalizată la sfârșitul acestei luni sau, cel mai târziu, la începutul lunii aprilie. Cu ajutorul acesteia, românii pot accesa suma de 20.000 de lei acordată din partea Guvernului pentru a-și putea instala panourile solare.

„Atât din perspectiva producerii energiei verzi, cât şi din perspectiva reducerii emisiilor de carbon, programele finanţate de Administraţia Fondului pentru Mediu sunt foarte importante. Au crescut, în general, toate bugetele aferente programelor care vizează reducerea emisiilor de carbon.(…) Bugetul aprobat astăzi de Guvern, pentru anul 2023, al Administraţiei Fondului pentru Mediu vizează foarte multe programe.

Programul care este cel mai aşteptat acum este cel pentru fotovoltaice pentru cetăţeni. Aici vorbim de un buget, la prima aprobare, de peste două miliarde de lei. Ne aşteptăm ca la rectificarea din vară să putem completa acest buget cu fonduri europene şi fonduri de la AFM, până la cel puţin 3 miliarde de lei. Aceasta este ţinta noastră pentru 2023”, a transmis Tanczos Barna la sfârștul ședinței de Guvern.

Statul acordă suma de 20.000 de lei pentru o casă eficientă energetic

În prezent nu există o cifră exactă a numărului de aplicanți ai programului, însă ministrul Mediului a afirmat că programul este destinat persoanelor fizice. Aproximativ 80.000 de locuințe ar putea beneficia de panourile fotovoltaice.

„Ne propunem ca înscrierea instalatorilor care pot realiza aceste lucrări în program să înceapă într-un termen de 8 – 10 zile. În paralel cu înscrierea acestor instalatori în program, deschidem aplicaţia pentru persoanele fizice la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie, în funcţie de numărul instalatorilor şi în funcţie de derularea acelei prime etape.

Bugetul de două miliarde de lei vizează persoanele fizice, dar anul acesta am deschis posibilitatea finanţării şi pentru acele ONG-uri şi unităţi de cult care oferă servicii sociale, acele entităţi care, de exemplu, oferă serviciile sociale în programele naţionale de copii care sunt cazaţi în aceste unităţi locative. Până acum aceste entităţi n-au beneficiat de nicio finanţare. Criza energetică a afectat inclusiv acest sector şi cred că este foarte important ca, în colaborare cu Ministerul Muncii şi cu celelalte ministere, să vizăm şi acele sectoare care n-au fost avute în vedere până acum”, a mai adăugaTanczos Barna.