Românii o duc mai bine decât nemții și francezii? Spargem bani grei, ei nici nu visează la așa viață de lux

de: Mădălina Bahrim
14 03. 2023

Dacă analizăm cele mai recente rapoarte cu privire la vânzările cu amănuntul din România în raport cu cele din Occident, tindem să credem că avem o putere de cumpărare mai mare decât cei mai bogați europeni, care ar fi nemții, olandezii sau francezii.

Desigur că nu putem trage o astfel de concluzie doar dintr-un raport privind vânzările cu amănuntul, însă putem afirma că nu ducem chiar atât de rău pe cât ne place poate să afirmăm, căci altfel nu am mai face cumpărături masive, nu?!

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro se află pe o tendință ascendentă în prima lună a anului curent, iar ceea ce se întâmplă la noi în țară este cu adevărat un fenomen impresionant. De reținut că, din raportul Eurostat mai reiese faptul că, la nivelul întregii comunități europene, în prima lună a anului curent, față de decembrie 2022, vânzările cu amănuntul au fost influenţate de creşterea cu 1,8% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări non-alimentare.

Nu în ultimul rând, foarte importantă s-a demonstrat a fi și creşterea cu 1,1% a vânzărilor de produse non-alimentare.

Dacă ar fi să ne raportăm la evoluția din ultimul an, Eurostat indică faptul că vânzările cu amănuntul au scăzut cu 2,3% în zona euro şi cu 2,7% în Uniunea Europeană.

Românii nu au ajuns la fundul sacului. Încă-și permit să meargă des la cumpărături și să „spargă” bani grei

Potrivit cifrelor furnizate de curând de Eurostat, România se numără printre ţările unde vânzările cu amănuntul au înregistrat o creştere peste media din rândul statelor membre ale comunității europene. Practic, suntem în topul clasamentului! Avansul înregistrat de țara noastră pe acest segment se ridică la valoarea de plus 0,8% în ianuarie 2023.

Totuși, nu suntem pe primul loc, clasamentul fiind condus detașat de țări unde comerțul cu amănuntul este pe val. Vorbim, concret, despre Ţările de Jos (4,9%), Luxemburg (4,6%) şi Slovenia (4,1%).