20 feb. 2023 | 09:48

Soluția neobișnuită ca să te lași de fumat: ce este „colierul inteligent”, creat de oamenii de știință

ACTUALITATE
Soluția neobișnuită ca să te lași de fumat: ce este „colierul inteligent”, creat de oamenii de știință

Acest nou „colier inteligent” îi poate ajuta pe fumători să renunțe la țigări. Iată cum.

Un dispozitiv inteligent purtabil în curs de dezvoltare ar putea într-o zi să supravegheze fumătorii, în timp ce aceștia își aprind țigara și să decidă dacă au nevoie de asistență pentru a-și atinge obiectivele de a renunța la fumat.

Colierul, numit SmokeMon, constă în prezent dintr-o cutie albastră destul de simplă care ascunde tehnologia de detectare a căldurii, deși în timp ar putea fi redus pentru a fi un pandantiv elegant.

Cum te lași de fumat cu ajutorul tehnologiei

Discretă și lipsită de un mijloc de identificare a utilizatorilor sau a celor din jurul lor, tehnologia își propune să răspundă preocupărilor legate de confidențialitate și stigmatizare, testarea timpurie a utilizatorilor având deja un răspuns pozitiv.

Dacă fumezi, probabil că știi deja că obiceiul tău nu numai că îți pune propria sănătate în pericol, ci poate afecta și sănătatea celor din jurul tău, potențial pentru generațiile viitoare.

Având în vedere impactul pe care fumatul de țigări îl are asupra sănătății publice, există acum o mulțime de metode susținute științific pentru a elimina acest obicei. Pe măsură ce experții învață mai multe despre comportamentele fumătorilor care sunt dornici să renunțe, aceștia pot continua să-și contureze sfaturile cu privire la modul de a proceda.

Dezvoltarea dispozitivului de monitorizare este condusă de cercetătorii de la Universitatea Northwestern din SUA, cu scopul de a ajuta fumătorii să renunțe la viciu, prin înțelegerea obiceiurilor lor de fumat.

„O persoană poate învăța din derapaje, prin dobândirea conștientizării că nu a eșuat, ci doar a avut un eșec temporar. Pentru a evita o recidivă, putem începe apoi să ne concentrăm asupra modului în care ne gestionăm declanșatoarele și ne ocupăm de pofte”, spune autorul principal Nabil Alshurafa, un specialist comportamental și informatician, de la Universitatea Northwestern.

Avantajul cheie al acestei noi tehnologii este că detectează comportamentul de fumat mai precis și mai discret decât alte dispozitive prototip.