Românii, în topul consumatorilor de băuturi alcoolice. Ce loc ocupă din cele 189 de țări

de: Ana Anițoiu
05 07. 2023

Românii se află în topul consumatorilor de băuturi alcoolice, potrivit Agenției Centrale de Informații (CIA) din Statele Unite ale Americii, ce a întocmit un clasament ce include 189 de țări. Podiumul este ocupat de state din Europa de est.

Ce națiuni sunt cele mai mari consumatoare de băuturi alcoolice

Primul loc în clasament este ocupat de Insulele Cook, aflate în Pacificul de Sud. Aici, un locuitor consumă în medie aproximativ 13 litri de alcool pur pe an – adică mai mult de 100 de pahare cu vin.

Insulele Cook au o populație de aproximativ 17.500 de oameni, iar economia este centrată pe turism. Conform datelor CIA, peste jumătate din alcoolul pe care îl consumă locuitorii Insulelor Cook provine din băuturi spirtoase, precum vodcă, whisky, gin şi rom.

Insulele Cook sunt urmate în clasament de Letonia, Cehia, Lituania și Austria. La polul opus, la egalitate cu 0 litri pe an, se află Bangladesh, Kuweit, Mauritania, Arabia Saudită şi Somalia. În ultimele patru state, alcoolul este interzis, în timp ce în Bangladesh locuitorii pot consuma alcool, începând de anul trecut, doar cu permisiune oficială, după o relaxare a legilor.

Pe ce loc se află românii în clasamentul consumatorilor de băuturi alcoolice

România ocupă locul 14 în clasamentul referitor la consumul de alcool, cu 10,96 de litri de alcool pur consumaţi pe an. În topul preferințelor românilor, berea ocupă primele locuri, însă există și români care preferă băuturile mai tari, cum ar fi palinca.

Psihologul Radu Leca a explicat că obiceiul oamenilor de a consuma alcool în cantități mari nu depinde de o eventuală situație financiară dificilă, ci acesta este mai degrabă o modalitate de a scăpa de problemele de acasă sau de la locul de muncă.

”Avem de-a face cu un mod absolut sinistru de a rezolva problemele de acasă sau de la serviciu, înecându-ne în alcool. Alcoolul este facil și este peste tot. Suntem o țară producătoare de vin și de băuturi spirtoase.

Practic, vorbim despre o copie a unor standarde ale bunicilor și părinților noștri, care sunt aduse în prezent. Chiar dacă nu ai bani, se găsesc pentru alcool”, a spus psihologul Radu Leca, la Antena 3 CNN.