Românii cu datorii la stat, loviți de o nouă lege: s-a adoptat deja, ANAF intră pe fir

de: Mădălina Bahrim
06 04. 2023

Românii care au datorii către stat trebuie să știe că legislația tocmai a suferit o modificare importantă, iar dacă vor dori să-și eșaloneze creanța va fi nevoie să respecte noi reguli.

Concret, potrivit celor mai recente schimbări legislative în materie fiscală, eșalonarea datoriilor către stat se face conform unor noi norme.

Printr-o Ordonanță de Urgență proaspăt adoptată de către Executivul de la București, se stabilește, printre altele, excluderea din raza eșalonării la plată a obligaţiilor fiscale care reprezintă accize (accize pentru benzina, motorina, gaz petrolier, gaz natural accize pentru energie electrica). Aceasta ar fi poate cea mai importantă decizie nou adoptată de factorii de decizie de la Palatul Victoria, dar trebuie precizat faptul că nu este nici pe departe unica!

Ce faci de acum încolo dacă noua lege te-a prins cu datorii la stat

O altă modificare a legislației fiscale în vigoare în domeniul eșalonării datoriilor către stat vizează creșterea nivelului dobânzii datorate în cazul eșalonării la plată, în formă simplificată, de la 0,01% la 0,02% pentru fiecare zi de întârziere (ceea ce înseamnă creșterea nivelului dobânzi la 7,3% pe an).

Totodată, un alt aspect de importantă majoră constă în faptul că aceeași Ordonanță de Urgență mai prevede în textul său și neacordarea concomitent a unei eșalonări la plată (clasică) și eșalonare la plată simplificată.

Nu în ultimul rând, s-a mai stabilit și reducerea la o singură dată într-un an calendaristic sau fracţie de an calendaristic, a posibilității debitorului de a solicita menţinerea unei eşalonări a cărei valabilitate a fost pierdută, dacă cererea depusă de debitor în acest scop este aprobată de organul fiscal înainte de executarea garanţiei sau înainte de stingerea tuturor obligaţiilor fiscale care au făcut obiectul eşalonării la plată, după caz.

De asemenea, mai trebuie precizat și faptul că pică de la eșalonare și impozitele, precum și contribuțiile sociale obligatorii.