04 apr. 2023 | 18:24

Ce studii trebuie să ai dacă vrei să te angajezi la ANAF. Salarii între 7.000 și 10.000 de lei

Știri generale
Ce studii trebuie să ai dacă vrei să te angajezi la ANAF. Salarii între 7.000 și 10.000 de lei
Ce conditii trebuie sa respecti

Sunt salarii mari și poți duce un trai desen, dar ce studii trebuie să ai dacă vrei să te angajezi la ANAF? Agenția Națională de Administrare Fiscală face angajări și oferă salarii chiar decente, unele dintre posturi fiind remunerate cu până la 10.000 de lei. Există și bonusuri, dar trebuie să îndeplinești anumite condiții.

Ce studii trebuie să ai dacă vrei să te angajezi la ANAF

Direcția Regională a Finanțelor Publice din cadrul ANAF a scos la concurs 300 de posturi luna trecută. 

„Este bine că angajează și este bine că angajează pe posturi de debutanți, deci vor fi tineri. Au început tot cu DGRFP București, cu un număr semnificativ de posturi.

Din ce știm noi, au cerut situații și în teritoriu, la regionale și la județe, și vor începe să le scoată la concurs și pe acestea.

București probabil s-a mișcat mai repede. Înțelegem că nu le vor scoate acum la conurs pe toate cele neocupate din țară. Unele vor rămâne vacante. Oricum, se mai fac și transferuri în perioada asta”, a declarat Liviu Toader, președinte SindFISC.

Dar candidații au avut de îndeplinit câteva condiții. În primul rând, există selecția dosarelor de înscriere, apoi concursul continuă cu o probă scrisă. Cine trece de acea probă va merge mai departe la un interviu. 

Citește și: Câți bani poți scoate de pe card dacă ai mai multe popriri. Ce prevede legea, de fapt

Printre condiții se numără următoarele: trebuie să fii cetățean român cu domiciliul în România, să știi limba română scris și vorbit, să ai minimum 18 ani împliniți, să ai capacitate deplină de exercițiu, să fii apt medical, să ai condițiile de studii și vechime în specialitate pentru ocuparea funcției publice, să îndeplinești condițiile specifice din fișa postului, să nu fi fost condamnat niciodată, să nu ai interdicția de a ocupa o funcție publică, să nu fi colaborat cu Securitatea.

ANAF cere candidaților cunoștințe de operare computer, competențe de utilizare a calculatorului, cunoștințe în domeniul IT.

Pentru funcțiile de inspector casier, candidații trebuie să aibă stagiul minim în funcții de gestionar, economice sau cu gestiune, minimum 1 an.

Pentru funcțiile de inspector casier, este nevoie de stagiul minim în funcții de gestionar de doi ani. 

ANAF a publicat o listă cu salariile din cadrul instituției, deși nu a spus concret bugetul pentru fiecare post scos la concurs.

De exemplu, un consilier câștigă între 7.000 și 10.000 de lei la un spor de 1.100 – 1.500 de lei pe lună.

Ce salarii se câștigă la ANAF

  • auditor superior – 9803 lei
  • consilier / consilier juridic / expert inspector / consilier achiziţii publice – 9604 lei,  la care se pot adăuga sporuri de condiţii periculoase în valoare de 1.383 de lei.
  • inspector asistent  – 5.384 lei
  • referent de specialitate – 5.208 lei
  • muncitor calificat  – 4.410 lei
  • şofer  – 4.368 lei

Ce benficii au funcționarii publici

Se știe că funcționarii publici au parte de mai multe beneficii decât mulți angajați la companii private.

Citește și: ANAF-ul, mai greu de „păcălit” ca niciodată: finanțele s-au modernizat, ne urmăresc de la distanță

Beneficiile acestora pot varia în funcție de statutul și poziția ocupată în cadrul instituțiilor publice. În general, funcționarii publici beneficiază de următoarele avantaje:

Stabilitatea locului de muncă

Funcționarii publici au un contract de muncă permanent, ceea ce le oferă stabilitate în carieră și protecție împotriva concedierii nejustificate.

Salarii

Funcționarii publici beneficiază de un pachet salarial atractiv, care poate include bonusuri, indemnizații, prime, tichete de masă și alte beneficii.

Asigurare medicală

Funcționarii publici beneficiază de asigurare medicală gratuită sau cu o contribuție redusă, în funcție de țară și instituția în care lucrează.

Concedii și timp liber. Funcționarii publici beneficiază de concedii plătite, zile libere și alte forme de timp liber, în funcție de legislația locală.

Cursuri și programe de formare

Funcționarii publici beneficiază de oportunități de dezvoltare profesională, prin programe de formare și instruire în domeniul lor de activitate.

Pensie

Funcționarii publici beneficiază de un sistem de pensii atractiv, care poate include pensii mai mari și mai sigure decât cele din sectorul privat.

Totul despre ANAF

ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) este o instituție publică cu rolul de a colecta veniturile bugetare, de a asigura aplicarea legislației fiscale și de a proteja interesele financiare ale statului.

ANAF este subordonată Ministerului Finanțelor Publice și este responsabilă de aplicarea și monitorizarea legislației fiscale în România.

Citește și: Cum face ANAF controale în 2023: au schimbat foaia, ca să prindă mai ușor „șmecherii” cu evaziune și alte „belele”

Printre atribuțiile ANAF se numără:

Administrarea și colectarea veniturilor fiscale. ANAF are rolul de a colecta impozitele și taxele datorate de cetățeni și companii și de a administra veniturile bugetare.

Verificarea și controlul fiscal. ANAF verifică respectarea obligațiilor fiscale și aplică sancțiuni în cazul în care se constată nereguli.

Asigurarea transparenței fiscale. ANAF are rolul de a promova o cultură a transparenței fiscale și de a asigura că cetățenii și companiile respectă regulile fiscale.

Asistența și consultanța fiscală. ANAF oferă asistență și consultanță fiscală pentru cetățeni și companii în legătură cu obligațiile fiscale.

Direcțiile ANAF

ANAF are o structură ierarhică și este formată din mai multe direcții și servicii, cum ar fi:

Citește și: ANAF ‘se pune pe capul’ acestor români. Fiscul începe să-i controleze pe cei care fac bani frumoși din online

  • Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili: are rolul de a administra și monitoriza activitatea fiscală a marilor contribuabili, cum ar fi companiile mari și multinaționalele.
  • Direcția Generală de Înregistrare și Administrare a Contribuabililor: are rolul de a înregistra și administra contribuabilii și de a gestiona datele fiscale ale acestora.
  • Direcția Generală de Control Fiscal: are rolul de a verifica și controla respectarea obligațiilor fiscale și de a aplica sancțiuni în cazul neregulilor.
  • Serviciul Fiscal de Stat: are rolul de a administra veniturile fiscale din regiunile istorice ale României.
Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
O zodie va trece printr-o lecție karmică intensă la final de 2024, care îi va aduce multă suferință. Se va afla la răscrucea destinului, va fi nevoită să-și confrunte greșelile din trecut și să plătească pentru ele
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Crăciun. Zodii care își fac un tatuaj anul viitor. Își doreau de multă vreme
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Se montează obligatoriu pe mașini. Ordin pentru 2025. Nu mai poți circula după 21 februarie
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro