Românii care ies mai repede la pensie în 2023, s-au extins listele: care sunt condițiile, toți pensionarii trebuie să știe

de: Alexandru Puiu
04 02. 2023

În România, există foarte multe tipuri de pensionari și foarte multe tipuri de pensii, așa a fost tot timpul. Dincolo de discrepanțele fabuloase în materie de venituri, există însă și diferențe majore legate de momentul pensionării.

În cazul în care vrei să ieși mai repede la pensie pe meleaguri mioritice, sunt mai multe mecanisme prin care poți face asta. Unul nu foarte fericit ține de accidente de muncă sau o boală care îți afectează abilitatea de a-ți desfășura activitatea la birou, în uzină sau în trafic. În 2023, pot beneficia de o pensie de invaliditate toate persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, într-una din trei situații:

  • din cauza accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
  • din cauza neoplaziilor, schizofreniei sau SIDA;
  • din cauza bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.

Cine mai poate profita de pensia de invaliditate

Dincolo de cei listați mai sus, mai pot ieși la pensie și elevii, ucenicii, studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza practicilor profesionale.

Nu în ultimul rând, mai există situația celor aflați în conexiune cu evenimentele din decembrie 1989. Persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă în urma participării la Revoluţia din decembrie 1989 sau în legatură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989 au dreptul la pensie de invaliditate în aceleaşi condiţii în care se acordă persoanelor care au suferit accidente de muncă.

Ca referință, valoarea pensiei de invaliditate depinde gradul de invaliditate, un parametru stabilit prin intermediul a trei criterii, după cum urmează:

  • Gradul I
    • Acesta este caracterizat de pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoservire (autoîngrijire, activităţi gospodăreşti, etc), necesitând asistenţă permanentă din partea unei alte persoane.
  • Gradul II
    • Gradul II este caracterizat de pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoservire (autoîngrijire, activităţi gospodăreşti, etc.).
  • Gradul III
    • Acesta este caracterizat de pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel puţin jumătate din timpul normal de muncă.

Stabilirea gradului de invaliditate se face în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 155/2011 pentru aprobarea criteriilor şi normelor de diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă.

În cazul în care speri să ieși la pensie pe bază de invaliditate, trebuie să soliciți o expertiză medicală a capacității de muncă, printr-o cerere la cabinetul de expertiză din cadrul casei teritoriale de pensii, în funcție de domiciliu. Cererea va fi însoțită de următoarele documente:

  • actul de identitate;
  • documentele medicale din care să rezulte afecţiunile prezentate şi rezultatele investigaţiilor necesare pentru susţinerea diagnosticului clinic şi funcţional;
  • adeverinţă eliberată de angajator care să ateste numărul de zile de concediu medical, cumulat în ultimele 12/24 de luni, cu
  • menţionarea datei ultimei zile de concediu medical;documentul din care să rezulte cauza invalidităţii;
  • documentul care să ateste data ivirii invalidităţii. După înregistrarea /completarea documentaţiei medicale, medicul expert
  • de la cabinetul unde a fost depusă cererea de expertiză medicală a capacităţii de muncă programează bolnavul pentru expertizare.

Este important de reținut că decizia medicală poate fi contestată în termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Medicală de Contestații.