30 ian. 2023 | 06:00

Informația dimineții pentru pensionarii români: se întâmplă cu toate pensiile până pe 31 august, este oficial

ACTUALITATE
Informația dimineții pentru pensionarii români: se întâmplă cu toate pensiile până pe 31 august, este oficial

Cei mai mulți pensionari din România se află într-o situație financiară foarte dificilă și nu ajută nici discrepanțele fabuloase între pensiile de 2000 – 3000 de lei și cele speciale de 30.000 – 40.000 de lei în fiecare lună. Partea bună este că există un proiect pentru eliminarea inechităților din sistemul de pensii din țara noastră și, deja, se află într-un stadiu destul de avansat.

În cazul în care cineva a crezut că veniturile pensionarilor din România vor scădea în următoarea perioadă, ministrul Muncii a explicat că acest lucru este imposibil. Pe de altă parte, de fapt, valoarea reală a unei pensii va mai putea să aibă de suferit în 2023 din cauza inflației, care a tot ciupit din puterea de cumpărare a românilor în 2022 și nu pare ca dezastrul să se fi încheiat complet.

Ignorând însă aspectul pensiilor, Marius Budăi și-a manifestat optimismul pe partea veniturilor românilor din acest an. ”Noi am luat o decizie în cadrul PSD, o vom discuta și în coaliție, atât timp cât suntem la guvernare niciun venit al românilor nu va scădea”, a spus acesta la Antena 3 CNN.

Când se recalculează pensiile românilor, se elimină inechitățile

„Da, am spus și o să spun și acum, nu înțeleg de ce legea 127 a fost pusă între paranteze, pentru că nu numai noi PSD, dar mulți specialiști, în special din casele teritoriale de pensii, dar și cei care au fost pe la dumneavoastră prin platou au spus că este o lege bună. Suntem în această situație din momentul în care PSD a intrat la guvernare în noiembrie 2021, chiar în programul de guvernare, a spus că analiza a plecat de la această decizie.

Ce pot să spun sigur este că atunci când o să avem analiza terminată, făcută și pe final cu Banca Mondială și cu Comisia Europeană, sunt sigur ce vreau să spun pentru că am auzit tot felul de ipoteze lansate de oameni care n-au nicio legătură cu sistemul de pensii.

Sub nicio formă pensiile nu vor scădea, din contră, vom începe cu rezolvarea inechităților din sistem care bineînțeles că va avea nevoie de un impact bugetar consistent și vom vedea în ce perioadă își poate permite România să suporte acest impact, însă principala este rezolvarea inechităților din sistem”, a adăugat Marius Budăi.

În ceea ce privește analiza dosarelor de pensii și digitalizare lor, s-au făcut progrese importante în 2022, iar procesul ar trebui să se încheie până pe 31 august.

„Este o activitate premergătoare recalculării pensiilor în momentul în care vom avea textul final. Suntem la peste trei milioane de dosare. 4,8- 4,9 milioane de dosare, pentru că este în dinamica în această activitate, și cu siguranță până la 31 august în acest an vom închide această activitate. Vom avea în primul trimestru spre final și acest text și îl vom trimite în Parlament pe dezbatere.

Pe lângă discuțiile cu partenerii sociali voi avea și un text agreat, că așa este și așa este scris în PNRR și cu Comisia Europeană, astfel încât să nu avem ulterior alte piedici în implementare”, a declarat acesta.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele