Românii care au ajuns să fugă după pensii speciale, la propriu: noua criză de personal, o problemă pentru toți românii

de: Alexandru Puiu
19 06. 2023

În timp ce oficialii din noul Guvern se bat cu pumnul în piept că vor crește vârsta de pensionare pentru toți românii și vor desființa pensiile speciale, se creează o nouă criză de personal care ne va costa scump pe toți. Nu de alta, dar românii aleargă cu interes după pensiile bănoase, neancorate în veniturile din timpul activității și în contribuțiile la stat.

La momentul de față, în România, există aproximativ 7000 de posturi de magistrați, dintre acestea, doar vreo 5000 sunt ocupate. Din păcate, deși mai sunt aproximativ 2000 de posturi neocupate, numărul lor crește într-un ritm cât se poate de alert, magistrații alergând să-și depună actele de pensionare mai mult sau mai puțin anticipată, ca să prindă ”legea veche”.

Deja este vorba de câteva sute de judecători și procurori care, după ce au împlinit 25 de ani de vechime, și-au depus actele. Pe de o parte, ei încearcă să evite creșterea vârstei de pensionare, pe de altă parte, ai pot ieși la pensie chiar și după 25 de ani, deși acei ani au fost acumulați și în alte domenii de activitate, nu doar magistratură, fapt care nu va mai fi posibil în viitor.

Situația va deveni din ce în ce mai gravă, iar românii vor aștepta mult și bine la tribunal

Și la momentul de față, românii așteaptă câțiva ani după o sentință, iar surprinzător de multe fapte de corupție la nivel înalt ajung să se prescrie până sunt judecate sau se emit condamnări. În contextul valului de pensionări din rândul magistraților, problema se va acutiza, după cum a atras atenția Daniel Grădinarul, președintele Consiliului Superior al Magistraturii.

,,Acesta va fi un efect, dacă nu suntem atenți și nu facem ceva ca să ocupăm locurile și să promovăm și profesia asta de magistrat, să fie atractivă, că și aici este o problemă. În condițiile actuale, aici se va ajunge, pentru că nu o să ai capacitatea fizic să judeci aceste dosare. Se vor acorda termene din ce în ce mai lungi și, într-adevăr, se vor ajunge, probabil, la ani de zile. Oricum, acum instanțele sunt într-o situație destul de gravă chiar”, a spus Daniel Grădinaru.
Cea mai fascinantă situație se întâlnește la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde 80% dintre judecători pot în orice moment să solicite ieșirea la pensie, pentru că îndeplinesc condițiile legale actuale.

,,La Înalta Curte, nu mai spun, vedeți că încercăm să ocupăm locurile și se pensionează alți colegi, între timp.

Oricum, și la instanțele mai mici sunt probleme, pentru că nu am avut admitere la magistratură doi ani. Acum, cursurile durează doi ani la Institutul Național al Magistraturii (INM), pe legea nouă, urmează să fie de trei ani, deci se încetinește și mai mult procesul acesta de recrutare.  Promovarea am reușit să o facem cât de cât, dar la noi, la judecători, nici nu poți să promovezi la tribunale și de la tribunale la curți.

La Înalta Curte, cum spuneam, aceasta este situația, în acest moment, și de aceea aceste inițiative n-au fost deloc bine văzute și nu au făcut decât să-i determine și pe alți magistrați să ia decizia să se pensioneze, ca să fie mai siguri că îndeplinesc toate condițiile”, a atras atenția președintele CSM,.