România, paradisul asistaților social: sunt din ce în ce mai mulți
Deși ne confruntăm cu scumpiri masive, prețurile crescând la toate bunurile și serviciile de larg consum, sute de mii de români își duc traiul de pe o zi pe alta, supraviețuind din mila statului.
Ajutorul social este un colac de salvare pentru mai bine de 150.000 de conaționali de-ai noștri, care n-au un loc de muncă oficial, cărora singurii bani ce le intră în casă provin de la asistența socială, din taxele și impozitele plătite de românii care muncesc și care-și achită constant dările către stat.
Din această situație derivă două mari probleme. Prima îi vizează direct pe beneficiarii ajutorului social, care duc o viață grea, plină de lipsuri și privațiuni. Din cele câteva sute de lei e imposibil să-ți acoperi costurile cu un trai decent în România, chiar dacă trăiești în mediul rural.
Cealaltă problemă e reprezentată de faptul că avem din ce în ce mai mulți asistați social. Numărul lor crește exponențial, de la o lună la alta, ceea ce înseamnă că pe bugetul public apasă presiuni din ce în ce mai mari.
De asemenea, din taxele și impozitele celor ce contribuie, în loc să se realizeze investiții, se întrețin aceste persoane.
De exemplu, în decembrie 2022, numărul asistaților social în România era cu 4.064 mai mare decât cu o lună în urmă. Per ansamblu, vorbim despre 163.789 de persoane aflate în această situație critică.
Unele județe sunt pline de asistați social
Situația diferă de la un județ la altul. În timp ce în municipiul București avem doar 247 de asistați social, iar în Ilfov sunt numai 862, în Dolj situația este critică.
Aici sunt nu mai puțin de 10.109 de persoane care depind de mila statului. De asemenea, îngrijorătoare e și situația județului Bacău ((9.202), dar și la Teleorman avem multe persoane dependente de ajutorul de la stat, respectiv 7.772.
În medie, statul român achită lunar 269,57 unui beneficiar.