România, o țară plină de bugetari și companii de stat, dar încă se mai fac: anunțul Guvernului care îți crește tensiunea
România are un număr record de bugetari, în raport cu populația țării. Aparatul administrativ este un mastodont fără de sfârșit care, în fiecare săptămână, pare să câștige noi membri.
Când ai crede că s-au ocupat toate posturile de bugetari, autoritățile române au început să înființeze noi companii de stat, pentru a angaja alte sute sau mii de oameni pe salarii generoase. De această dată, procesul se va realiza printr-un proiect de ordonanță de urgență inițiat de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și ministrul Economiei, Florin Spătaru, și avizat de miniștri de Finanțe, al Muncii și de Justiție. Practic, se dorește înființarea de noi companii de stat, conform Economedia.ro.
Noi firme de stat din România, noi bugetari
”Guvernul va putea înfiinţa, în condiţiile legii, în numele statului, societăţi cu capital de stat, în România şi în străinătate, la propunerea ministerelor de resort”, se arată în inițiativa aflată pe ordinea de zi din deschiderea ședinței de Guvern de acum câteva zile.
Până acum, mai erau niște limitări sau restricții pe marginea acestei practici discreționare, dar se dorește desființarea lor. ”Se impune asigurarea cadrului legal pentru a permite statului român să înființeze societăți prin intermediul unor acte cu aplicabilitate individuală”.
Principalul argument al acestui efort legislativ este că evenimentele extraordinare din perioada 2020 – 2022, de la pandemie și război până la reformele asumate prin PNRR, au dus la necesitatea acestor firme suplimentare.
”Înființarea de companii de stat de către ministerele de resort poate duce la îndeplinirea obiectivelor în sectoarele specifice, precum energia, transporturile, infrastructura sau serviciile publice, și asigura dezvoltarea durabilă a sectorului lor de activitate (…) Înființarea unor companii de către ministerele competente ar putea accelera procesul, în contextul în care depășirea termenelor ar putea genera pierderea de către România a fondurilor europene prevăzute.
Aceste companii ar putea să investească în proiectele și programele specifice, cum sunt cele ce țin de creșterea competitivității economice, modernizarea infrastructurii, ameliorarea serviciilor publice, dezvoltarea energiei regenerabile, contribuind astfel la realizarea obiectivelor din PNRR. Companiile de stat ar putea gestiona proiectele și programele finanțate prin intermediul PNRR, asigurând o implementare eficientă a acestor obiective.”
Războiul din Ucraina este folosit ca un argument principal pentru înființarea de noi companii de stat la discreție. ”Statul român trebuie să aibă asigurate în orice moment condițiile pentru a deservi interesele strategice și geopolitice în domeniile afectate de situațiile extraordinare ce ar putea interveni (situația epidemiologică/pandemie, război, criză energetică, alimentară), inclusiv deținerea de companii apte să execute necondiționat serviciile necesare combaterii efectelor situațiilor antemenționate”.