România, la coada Europei, din nou: sărăcia românilor se simte și la mașini, nu doar la infrastructura rutieră periculoasă

de: Alexandru Puiu
05 06. 2023

Dacă locuiești în marile orașe ale României, ești veșnic obosit și stresat de intensitatea traficului, de numărul de mașini. Niciodată nu au fost mai multe în București, Cluj, Brașov, Iași, Timișoara, Oradea și nu numai. La nivel național însă, ineficiența efortului de motorizare este doar cea mai recentă dovadă a gradului de sărăcie în cea mai mare parte a țării.

Ca referință, pe parcursul a 20 de ani, între 2001 și 2021, creșterea medie anuală a ratei de motorizare s-a bucurat de un avans de 5,4% în România, cea mai mare creștere din Uniunea Europeană. Polonia a fost pe poziția a doua în clasament cu 4,5%, conform datelor publicate de Eurostat în ultima săptămână. Cu toate acestea, țara noastră este la coada Europei dacă ne uităm la numărul de autoturisme per 1000 de locuitori.

Rata de motorizare în UE versus rata de creștere

Occidentul are deja mașini

În aceeași perioadă de timp, în țării cu economii semnificativ mai puternice decât a României, Rata de motorizare aproape că a stagnat – Suedia (0,3%), Germania şi Luxemburg (ambele cu 0,4%), Belgia şi Austria (ambele cu 0,5%), Franţa şi Italia (ambele cu 0,7%), Spania (0,8%), Malta şi Ţările de Jos (ambele cu 0,9%). Asta nu înseamnă că le merge rău, ci pur și simplu erau deja unde trebuie. În timp ce în țara noastră avem 400 de autoturisme la mia de locuitori, în Polonia și Luxemburg vorbim de o medie de 700 de mașini. Până și Bulgaria este peste țara noastră la acest capitol.

Pe partea de regiuni ale țărilor UE, patru din top 10 se află în Italia. La polul opus, patru din cele zece de la coadă sunt în Grecia, două în Franța, una în Germania, una în Ungaria și două în România. În țara noastră, este vorba de regiunea de Nord-Est cu 304 de autoturisme la mia de locuitori şi Sud-Muntenia cu 350 autoturisme la mia de locuitori. Apogeul autohton se înregistrează în București – Ilfov, unde valoare medie este foarte aproape de 0,6 mașini per locuitor, peste media europeană.

Fără să surprindă pe nimeni, această analiză poziționează mult mai sus în statistici țările din vestul Europei. În orice caz, numărul mediu de autoturisme pe cap de locuitor în UE a crescut în 2021 de la 0,53 până la 0,57, conform Economedia.ro.