Presa din Ucraina, despre importanța poziției României în criza cerealelor. Petre Daea negociază miercuri cu ministrul ucrainean
Ministrul ucrainean al Agriculturii va discuta miercuri, 19 aprilie, cu oficialii români despre criza cerealelor. Petre Daea, ministrul Agriculturii, a transmis, luni, că trebuie căutate soluții juridice și că deciziile care se vor lua nu trebuie să prejudicieze juridic țara prin măsuri de infringement care pot costa. Între timp, ziarul ucrainean Obozrevatel notează că „decizia României este de o importanță critică, deoarece conform rezultatelor din 2022, această țară a devenit a doua după Polonia în ceea ce privește valoarea exporturilor ucrainene de produse agricole.
Slovacia, Polonia și Ungaria au anunțat în ultimele trei zile că interzic importurile de cereale și produse oleaginoase din Ucraina și guvernul bulgar a anunțat că ia în calcul o măsura similară. Între timp România consideră că trebuie să existe în primul rând o decizie comună la nivelul Comisiei Europene.
Miercuri, 19 aprilie, ambasadorii UE urmează să voteze pentru prelungirea comerțului fără taxe vamale cu Ucraina până în iunie 2024, dar situația este complicată de interdicția impusă Ungariei și Poloniei de a importa produse agricole ucrainene.
Discuții cruciale miercuri
Un diplomat UE a vorbit despre acest lucru într-un comentariu pentru RMF FM sub condiția anonimatului, relatează European Pravda .
„Cinci sau șase țări nu au capacitatea de a bloca o decizie a UE de a extinde comerțul fără taxe vamale cu Ucraina, deoarece acest lucru necesită o majoritate. Cu toate acestea, din punct de vedere politic, opoziția din partea țărilor care de altfel sunt foarte susținătoare Ucrainei ar fi foarte rău pentru imaginea UE din cauza solidarităţii cu Ucraina, care luptă pentru independenţa sa. Aceasta ar fi o încălcare gravă a unităţii UE”, a spus unul dintre diplomaţii europeni pentru sursa citată.
Doar România mai permite importul de cereale din Ucraina
Petre Daea, ministrul Agriculturii, a făcut, azi, un tur al televiziunilor și a dat asigurări că și România ia în calcul interzicerea importului de cereale, însă cu aprobarea Comisiei Europene.
„Este luat în calcul acest lucru (n.r. – interzicerea importurilor din Ucraina)și se așteaptă interpretarea și răspunsul la propunerile pe care noi le-am făcut. Sunt canale diplomatice pe care trebuie să le respectăm. Așteptăm reacțiile europene pentru că această măsură (n.r. – deschiderea pieței europene pentru cerealele din Ucraina) a fost luată de Comisia Europeană”, a declarat azi Petre Daea într-o intervenție pentru EuropaFM.
Anterior, săptămâna trecută, Petre Daea anunța că miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au convenit, în urma unei întâlniri în sistem videoconferință, să acționeze unitar în problema cerealelor ucrainene și să nu mai ia decizii în mod separat.
Cum titrează presa din Ucraina poziția României
Președintele Comitetului pentru finanțe, taxe și politică vamală a Radei Supreme, Danylo Hetmantsev, a spus că Ucraina va suferi pierderi semnificative din cauza embargoului asupra exportului de produse agricole către țările vecine UE, deoarece livrările către țările de frontieră reprezintă mai mult de un sfert (28%) din totalul importurilor de alimente, notează Obozrevatel.
„Decizia României este de o importanță critică”, spun oficialii din Ucraina. Potrivit datelor din 2022 România era cel mai mare importator de cereale din Ucraina.
Valoarea totală a grânelor pe care le-am cumpărat de la vecinii afectaţi de război a crescut de aproape 700 de ori.
„Ucraina va suferi pierderi semnificative din cauza embargoului asupra exportului produselor sale agricole către țările învecinate UE. Răspunsul la întrebarea despre agricultura cărei țări din regiune suferă în prezent pierderi colosale din cauza agresiunii ruse este evident. Există, de asemenea, o necesitate evidentă de a soluționa diferendele comerciale ținând cont de spiritul de parteneriat strategic și de acordurile existente, în primul rând, la nivelul UE (ALS, reducere la zero a cotelor și tarifelor până la jumătatea anului 2024, transport fără viză, „Drumuri de solidaritate”).Sunt sigur că, prin concesii reciproce și sprijin din partea UE, se va ajunge la un compromis cât mai curând posibil în această chestiune”, a spus Hetmantsev.
Și ministrul Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei, Mykola Solsky, a anunțat că va purta negocieri cu miniștrii Agriculturii din Polonia, Slovacia și România privind exportul de produse agricole autohtone, potrivit Ukrinform.ua.
„Dacă vorbim de Polonia, atunci negocierile noastre vor începe mâine. În principiu, nu s-au oprit, iar chiar astăzi ne așteptam la unele lucruri de la ei. Prin urmare, mâine ne vom întâlni la prânz la Varșovia și vom informa pe toată lumea”, a spus ministrul ucrainean pentru sursa citată.
Pe 15 aprilie, guvernul polonez a decis să interzică importul de cereale și alte produse agricole din Ucraina până la 30 iunie pentru a proteja sectorul agricol polonez. Pe 16 aprilie, Ungaria a anunțat și o interdicție temporară a importului de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Pe 17 aprilie, Slovacia suspendă temporar și importul de cereale și o serie de alte produse din Ucraina.
În Polonia, interdicţia se va aplica importurilor de cereale, zahăr, carne, fructe, legume, lapte, ouă şi alte produse alimentare. În Ungaria, ea vizează importurile de cereale, oleaginoase şi mai multe alte produse.
În replică, Comisia Europeană a spus că măsura de interzicere a importurilor de cereale ucrainene este neacceptabilă.
Comisia Europeană a propus în martie o finanţare de urgenţă agricultorilor din Europa Centrală şi de Est, în vederea compensării excesului de cereale ucrainene, însă ţările respective s-au plâns că sumele sunt insuficiente, iar agricultorii au protestat, inclusiv în România.