10 apr. 2023 | 11:15

Soluția propusă de fermierii români pentru sectorul agroalimentar. Demisia lui Petre Daea, printre cererile lor

ULTIMA ORĂ
Soluția propusă de fermierii români pentru sectorul agroalimentar. Demisia lui Petre Daea, printre cererile lor

Fermierii români au propus o soluție pentru sectorul agroalimentar, în urma protestului de amploare pe care l-au organizat vineri în țară. Aceștia au cerut demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea, în anumite condiții.

Ce soluție au propus fermierii români

Asociația Forța Fermierilor (AFF) a propus ca toate partidele și toți reprezentanții mediului asociativ să negocieze pentru construcția unui pact național pentru sectorul agroalimentar și să și-l asume.

AFP a transmis că acest pact național ar trebui să vizeze asumarea unor măsuri legislative, executive și administrative clare, la nivel național și european, cu termene de implementare. Fermierii vor ca acestea să fie asumate politic, consensual, indiferent de numele ministrului sau miniștrilor în funcție până la alegerile parlamentare din 2024.

„Am văzut în cazul Poloniei că atunci când există o asumare politică 100% pentru rezolvarea problemelor fermierilor, se găsesc soluții, bilaterale sau la nivel european, fără ca sprijinul total pentru Ucraina, în contextul războiului cu Rusia, să fie afectat în vreun fel.

De aceea, membrii AFF cred că a venit moment pentru un asemenea Pact Național pentru Sectorul Agroalimentar. Asociația Forța Fermierilor va propune câte un set de măsuri pentru următoarele 16-18 luni astfel, pentru sectorul vegetal – cultură mare, horticultură, zootehnie cât și pentru zona de procesare și industrie alimentară.

Vom trimite, în regim de urgență, scrisori oficiale către toți președinții de partide și către toți președinții de asociații ale fermierilor, inclusiv către Alianța pentru Agricultură și Cooperare prin care îi invităm să demarăm, împreună, acest proces de negociere al unui Pact Național pentru Sectorul Agroalimentar”, a spus președintele AFF, Vlad Macovei.

Demisia lui Petre Daea, cerută de fermieri

De asemenea, Asociația Forța Fermierilor a propus ca semnarea acestui pact național să însemne în mod automat demisia în alb a ministrului Agriculturii. Fermierii români vor ca această demisie să devină efectivă în cazul în care chiar și una din aceste măsuri nu este implementată la timp sau potrivit acordului.

De cealaltă parte, Petre Daea a spus că a devenit în ultima perioadă inamicul numărul unu al celor care analizează situația scandalului cerealelor din Ucraina și în același timp și salvatorul situației.

Ministrul a făcut declarații după ce Ungaria a hotărât să înăsprească controalele asupra tranzitului cerealelor din Ucraina pe teritoriul său pentru a se asigura că cerealele ajung cu adevărat în țările de destinație și că nu rămân pe piețele din Europa Centrală.

„Eu am discutat cu ministrul ungar imediat după întâlnirea pe care am avut-o la Bruxelles atunci când am putut interveni în situația în care s-a autorizat repartizarea sumelor respective unde Ungaria n-a primit niciun cent. Știți foarte bine, nici noi, după formula lor, nu trebuia să primim niciun cent.

Și am făcut public această formulă pentru a se înțelege foarte bine. Sigur că la intervenția domnului președinte la Consiliul European, o intervenție, zic eu, corectă și în consonanță cu realitatea în România, atunci Comisia a socotit reluarea discuției și în același timp reluarea calculelor.

Practic, ne aflăm în etapa aceasta de a se genera un nou ajutor pentru țările aflate în proximitatea conflictului știindu-se că există o singură sursă de alimentare a acestui ajutor care înseamnă fondul de rezervă”, a spus ministrul Petre Daea, la Antena 3 CNN.