România, după Bulgaria și Vietnam: clasamentul care trădează că ne batem joc de planetă și ignorăm schimbările climatice

de: Alexandru Puiu
04 01. 2023

România se confruntă cu schimbări climatice agresive și radicale. Cea mai mare parte a țării nu a văzut zăpada în această iarnă și este din ce în ce mai improbabil să o vedem și în anii care urmează. Ne îndreptăm cu pași repezi spre o climă cu două anotimpuri, iar nivelul agresiv de poluare duce și la îmbolnăvirea populației.

La nivel global, schimbările climatice par să fi ajuns în punctul în care au devenit ireversibile, dar acest fenomen nu pare să descurajeze marii poluatori ai planetei. Nici măcar nu ambiționează organismele internaționale să introducă o legislație un pic mai agresivă atunci când vine vorba de scăderea nivelului de poluare atmosferică și de încurajare a reciclării.

România ignoră poluarea, schimbările climatice, încălzirea globală

Climate Change Performance Index este un sistem global de analiză a măsurilor legislative și al sancțiunilor aplicate în domeniul prevenirii efectelor încălzirii globale și al schimbărilor climatice. Practic, se contorizează lupta pe care o duc țările pentru a nu distruge planeta, iar autoritățile din țara noastră fac o treabă groaznică la acest capitol.

Într-un singur an, România a pierdut șapte poziții în Climate Change Performance Index și a ajuns pe locul 43. Pe acest subiect al prevenirii poluării și, într-un final, al îmbolnăvirii populației, țara noastră este devansată de Slovenia, Vietnam, Belgia și Bulgaria, conform BankWatch.

Ca o scurtă retrospectivă, România s-a aflat pe locul 24 în 2019, a coborât până pe 30 în 2020, iar în 2021 s-a dus până pe 38. Aceste valori rușinoase trădează ineficiența actualei coaliții de guvernare de a face investiții semnificative și de a încuraja investițiile externe în energie regenerabilă. Nu ajută nici politicile ineficiente și lipsite de orice fel de ambiție referitoare la monitorizarea și conservarea climei actuale.

Într-un final, acest index evidențiază modul în care nicio țară nu depune eforturi suficiente pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice și evitarea creșterii temperaturii globale cu mai mult de 1,5 grade Celsius, după cum prevede Acordul de la Paris.