18 dec. 2022 | 22:46

O nouă taxă va scutura buzunarele cetățenilor. Dreptul de a polua gratuit nu va mai exista prin „Taxa pentru gospodării” decisă de UE

ACTUALITATE
O nouă taxă va scutura buzunarele cetățenilor. Dreptul de a polua gratuit nu va mai exista prin

În câțiva ani, românii vor plăti o nouă taxă, fiind una impusă de UE. Astfel, dreptul de a polua în mod gratuit li se va lua celor din industrii.

În viitorul apropiat, poluarea care provine de la mașini și de la încălzire urmează a fi taxată. Negociatorii Parlamentului European, cât și cei ai Consiliului UE au ajuns, în urma a 30 de ore de discuții, la această decizie de a crește obiectivele, precum și aria de acoperire a pieței carbonului.

Astfel, producătorii de electricitate, siderurgiile, dar și fabricile de ciment, în prezent, trebuie să cumpere un „permis de poluare” pentru cotele de emisii. În luna iulie a anului anterior, Comisia Europeană viza consolidarea obiectivului de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

În ceea ce privește piața carbonului, aceasta va fi extinsă atât la sectorul maritim, cât și la cel aeronautic din care fac parte zborurile aeriene intraeuropene, începând cu anul 2028. Pe de altă parte, UE va renunța la cotele de emisii gratuite distribuite până acum companiilor europene, în urma instituirii unei taxe de carbon.

Aproximativ 48,5% din „drepturile de poluare” gratuite vor dispărea până în anul 2030, iar în totalitate se preconizează să dispară până în anul 2034, potrivit unui calendar care a determinat o dispută între Parlamentul European și Consiliul UE.

Taxă nouă pentru poluare stabilită de UE

Reforma mai prezintă un alt punct destul de controversat, după ce Parlamentul European urmează să propună nașterea celei de-a doua piețe a carbonului, care va face referire la poluarea produsă din încălzirea locuințelor, precum și cea provenită de la mașini.

Acest cost suplimentar ar putea avea un impact social major asupra cetățenilor UE, astfel că deputații europeni sunt de părere că ar trebui aplicată în primă instanță asupra imobilelor de birouri și camioanelor grele. În urma unei decizii finale s-a stabilit faptul că gospodăriile vor plăti un preț pentru emisiile de carbon pentru încălzirea cu gaz începând cu anul 2027.

Pe de altă parte, prețul va fi plafonat până în anul 2030. În cazul în care prețul la energie va continua să crească, aplicarea acestei noi reguli urmează a fi amânată cu un an. Încasările care vor proveni din această nouă piață a carbonului vor merge către un „fond social pentru climă”, fiind vorba despre suma de 86,7 miliarde de euro și care are drept scop ajutorarea gospodăriilor și companiilor care se află în tranziția energetică.