Românca devenită prima femeie profesor universitar în domeniul artelor din Europa. Impresionanta poveste a pictoriței Cecilia Cuțescu Storck [VIDEO]

de: Iulia Kelt
28 10. 2023

Cecilia Cuțescu StorCk a fost, fără niciun dubiu, o maestră a picturii monumentale și rămâne de-a pururi în istoria artei românești, ca atare. S-a născut în Câineni, Vâlcea, în data de 14 martie 1879 și a fost crescută de bunicii materni, celor care le-a preluat, de altfel, și numele: Cuțescu.

Cecilia Cuțescu s-a îndreptat, ulterior, spre București, unde a urmat cursurile Școlii de Fete, dezvăluind încă din tinerețe talentul extraordinar într-ale picturii.

Vezi și: Cine este femeia de pe bancnota de 10 lei: l-a inspirat pe Nicolae Grigorescu să picteze trei tablouri

Cecilia Cuțescu Storck – imagine de arhivă

Cum a ajuns Cecilia Cuțescu Storck să fie cunoscută și apreciată

În 1897, a început să exploreze tainele picturii la München. După doi ani, a pășit în lumea artei pariziene, unde a devenit o pictoriță recunoscută, cu expoziții de mare succes.

În 1903, a devenit soția lui Romeo Kunzer, un talentat violonist, cu care a avut un fiu pe nume Romulus. În 1906, lucrările artistice ale Ceciliei au fost expuse alături de creațiile sculptorului Constantin Brâncuși. În același an, Cecilia Cuțescu și fiul ei s-au întors la București.

În 1909 se căsătorește cu sculptorul Frederic Storck, care a devenit tatăl adoptiv al fiului ei și ulterior a devenit și el un pictor de renume. Din această uniune s-au născut două fiice, Gabriela și Cecilia. Cecilia s-a dedicat studiului artei monumentale și decorului mural.

În 1916, Cecilia Cuțescu Storck a obținut postul de profesor de arte decorative la Academia de Belle Arte din București, realizându-se, astfel, o premieră europeană: a devenit prima femeie profesor universitar în domeniul artelor din Europa.

Vezi și: Tablou vândut cu 3 milioane de euro. Cine e românul care a dat lovitura

Cecilia Cutescu Storck – imagine de arhivă

S-a implicat activ în protejarea drepturilor femeilor

Împreună cu soțul său, Fritz Storck, a construit o casă impresionantă pe Strada Vasile Alecsandri, nr. 16, pe care au decorat-o personal. Această clădire a devenit cunoscută sub numele de Casa Storck și a găzduit un atelier de creație pentru Cecilia.

Talentul său a fost evident în operele monumentale pe care le-a realizat în Sala Tronului a Palatului Regal, Holul de Onoare al Băncii Marmorosch-Blank și Aula Magna de la A.S.E. De asemenea, s-a implicat activ în promovarea drepturilor femeilor.

Perioada interbelică a fost una marcată de extinderea orașului București și de construcția a numeroase clădiri impresionante. Stiluri precum neo-românesc, academismul francez, secesiunea, Art Deco, eclecticismul și rococo au cunoscut o popularitate crescândă, în această perioadă.

Proprietarii de locuințe luxoase doreau adesea picturi murale cu scene monumentale, iar Cecilia Cuțescu Storck le-a oferit exact ceea ce își doreau.

După 1944, operele realizate de cei doi soți au fost declarate de utilitate publică, iar casa familiei a fost transformată în muzeu deschis publicului. Soții Storck au primit dreptul de a locui acolo și de a avea grijă de dezvoltarea muzeului.

Vezi și: Satul care are 8.000 de pictori. Cum s-a ajuns aici: e ‘fabrica mondială a copierilor’