11 apr. 2023 | 15:59

Satul care are 8.000 de pictori. Cum s-a ajuns aici: e ‘fabrica mondială a copierilor’

Diverse
Satul care are 8.000 de pictori. Cum s-a ajuns aici: e ‘fabrica mondială a copierilor’
Un loc al contrastelor și al istoriei

China este un stat al contrastelor, dar în același timp locul unde tradiția de câteva mii de ani a ajuns să se împletească spectaculos cu modernul și tehnologia. Într-o astfel de poveste este și satul care are 8.000 de pictori, devenind fabrica mondială a copierilor. Citește mai departe și află despre ce este vorba.

China, un loc al contrastelor și al istoriei

Conform celor mai recente date, China are o istorie înregistrată de aproape 5.000 de ani. În anii 1700-1046 î.Hr. primul stat chinez a înregistrat unirea Chinei Centrale de Nord în timpul dinastiei Shang. Încă din acele vremuri, majoritatea chinezilor erau grupați în caste, majoritatea având un anume meșteșug, de la pictatul ceramicii, construcția de case și a clădirilor administrative și imperiale, și până la acele meșteșuguri dedicate armelor.

Fiecare castă și-a păstrat aceste meșteșuguri, aducându-le până la rangul de artă, precum și locuitorii dintr-un celebru oraș, devenit și subiect al unui documentar, Suzhou. Un alt sat, care are 8.000 de pictori, avea să cunoască notoritetatea în timp, tocmai datorită acestui meșteșug, dar nefiind atât de vechi precum Shonzou. Totul avea să înceapă undeva prin anul 1989, cu un singur pictor, pictorul Huang Jiang, care a început să copieze tablouri și, de atunci, este considerat fondatorul industriei replicilor din Dafen.

Vezi și: Cine a fost cel mai inteligent om din istorie. IQ-ul lui i-a uimit pe specialişti: la 9 ani a fost admis la Harvard, vorbea deja opt limbi străine

Dafen, satul care are 8.000 de pictori

Pictorii din Dafen, un sat din sudul Chinei, cunoscut cândva pentru că producea replici ale capodoperelor occidentale, creează acum opere de artă originale în valoare de mii de dolari, vânzându-și propriile lucrări pe o piață internă de artă în plină expansiune.

Dafen, satul care are 8.000 de pictori din sudul Chinei produce de ani de zile copii aproape perfecte ale unor capodopere atemporale.

Vezi și: Cele mai puternice cutremure din istorie. Unde a avut loc seismul care a luat viaţa a peste 800.000 de oameni

În perioada sa de glorie, trei din cinci picturi în ulei vândute în întreaga lume au fost realizate în sat, iar ani de zile, pictorii care locuiau acolo și-au vândut copiile către cumpărători din Europa, Orientul Mijlociu și SUA. Exporturile au început să scadă după criza financiară globală din 2008 și aproape că au dispărut atunci când China și-a închis granițele în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus.

Replici ale operei lui Vincent van Gogh pentru aproximativ 220 de dolari

Câțiva artiști au renunțat și și-au închis studiourile. Dar alții au văzut în aceste obstacole o oportunitate de a se impune ca pictori de sine stătători, prin satisfacerea pieței de artă din China, a doua ca mărime din lume, cu vânzări care au crescut cu 35% în 2021.

Zhao Xiaoyong obișnuia să vândă replici ale lucrărilor lui Vincent van Gogh pentru aproximativ 1.500 de yuani (220 de dolari) fiecare, în timp ce piesele sale originale ajung până la 50.000 de yuani, a spus el.

Când Zhao s-a mutat în Dafen din centrul Chinei, în 1997, familia sa împărțea un mic apartament cu două dormitoare cu alți cinci chiriași.

„În acele zile, exista un sistem de tip linie de asamblare, fiecare artist pictând o mică secțiune dintr-o piesă mai mare, cum ar fi un ochi sau un nas, înainte de a trece piesa unui alt pictor pentru a desena un membru sau o mânecă de cămașă”, spune el.

După ani de zile în care a făcut simulacri de capodopere, Zhao a strâns în cele din urmă suficienți bani pentru a vizita Muzeul Van Gogh din Amsterdam și Azilul Saint-Paul din sudul Franței, unde artistul a pictat faimoasa lucrare Noapte înstelată.

„Am simțit că pot intra în sfârșit în lumea lui, în loc să mă limitez la a-i copia tușele. Mi-am dat seama că trebuie să ies din umbra lui Van Gogh și să dau viață gândurilor mele.”

Dafen a revenit la normal, după pandemie

Izolat ca mai toate orașele și satele din China, astăzi Dafen a revenit la aproape normal. De la desființarea de către China a politicii sale de „zero-covid” la sfârșitul anului 2022, străzile din Dafen sunt din nou pline de vizitatori, ghemuiți în fața șevaleturilor, plesnind vopsea pe pânze.

Pe lângă faptul că se cufundă în cultura artistică cu lecții de pictură, mulți dintre turiști vin să cumpere piese de la săteni. Multe dintre ele sunt vândute la prețuri de doar 50 de yuani pe bucată, în timp ce o copie pictată manual costă până la 1.500 de yuani (218 dolari).

Așa că, dacă ai ocazia să ajungi în China, poți face o vizită în Dafen, satul care are 8.000 de pictori.

Digisport.ro
Unde s-a angajat Neil Lennon, după ce n-a rezistat decât 6 meciuri în România
Stirile PROTV
Ce făcuse șoferul strivit de tramvai în București chiar înainte de tragicul accident. ANIMAȚIE GRAFICĂ cu momentul impactului
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Serialul care face furori în toată lumea. Declarații exclusive ale actorilor
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cum este raiul în realitate: relatarea unui reputat neurochirurg care a intrat în comă. „A fost dovada incontestabilă a realității experienței mele”
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Pâinea care poate face ravagii în organism. Teoretic, e foarte sănătoasă
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
România, o mare forță în UE. Alianța ISTORICĂ ce schimbă viitorul din temelii
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Răsturnare de situație în ALEGERILE din SUA! ADEVĂRUL despre TRUMP și KAMALA
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro