Roboții devin din ce în ce mai “umani”: acum au și simțul mirosului. Ce au creat oamenii de știință

de: Ozana Mazilu
20 01. 2023

În 2023, există camere și microfoane care se potrivesc și depășesc capacitățile vederii și sunetului uman. Dar chiar și cu toate progresele noastre tehnologice, oamenii nu au reușit să construiască un nas mai bun.

La urma urmei, evoluția a avut milioane de ani pentru a perfecționa receptorii pe care oamenii, animalele și insectele îi folosesc pentru a identifica mirosurile. Dar, cu ajutorul naturii, este posibil ca oamenii de știință să fi făcut o descoperire în acest sens.

Roboții devin din ce în ce mai asemănători cu oamenii

Într-un studiu publicat recent în revista Biosensor and Bioelectronics, un grup de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv a declarat că a creat recent un robot care poate identifica câteva mirosuri cu o sensibilitate de 10.000 de ori mai mare decât unele electronice specializate.

Ei își descriu robotul ca pe o platformă bio-hibridă. Prezintă un set de antene luate de la o lăcustă care este conectată la un sistem electronic ce măsoară cantitatea de semnal electric produs de antene atunci când detectează un miros. Ei au asociat robotul cu un algoritm care a învățat să caracterizeze mirosurile după semnalul lor de ieșire. În acest fel, echipa a creat un sistem care ar putea diferenția în mod fiabil între opt mirosuri „pure”, inclusiv lămâie și marțipan, dar și două amestecuri de mirosuri diferite. Oamenii de știință spun că robotul lor ar putea fi folosit într-o zi pentru a detecta droguri și explozivi.

Un videoclip de la Universitatea din Tel Aviv susține că robotul este „în primul rând științific”, dar cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au publicat cercetări care detaliază un sistem care folosea lăcuste modificate chirurgical pentru a detecta celulele canceroase. În 2016, oamenii de știință au încercat, de asemenea, să transforme lăcustele în cyborgi care adulmecă bombele.

Descoperirea biologică și tehnologică a fost condusă de studentul doctorand Neta Shvil, de la Școala de Neuroștiință Sagol a Universității din Tel Aviv, Dr. Ben Maoz de la Facultatea de Inginerie Fleischman și de la Școala de Neuroștiință Sagol și Prof. Yossi Yovel și Prof. Amir Ayali de la Universitatea din Tel Aviv.