14 ian. 2023 | 10:00

Când arta se întâlnește cu tehnologia: robotul artist care sculptează ca Michelangelo

ACTUALITATE
Când arta se întâlnește cu tehnologia: robotul artist care sculptează ca Michelangelo

Un startup italian numit Robotor a inventat un robot care este aproape la fel de bun la sculptarea capodoperelor din marmură de Carrara ca predecesorii săi din epoca Renașterii.

După cum relatează CBS News, fondatorul Robotor, Giacomo Massari, este convins că statuile sale de marmură prelucrate de robot sunt aproape la fel de bune ca cele făcute de oameni.

„Cred, să spunem, că sunt la fel în 99 la sută”, a spus el pentru CBS.

„Dar atingerea umană este totuși cea care face diferența. Acel procent este atât de important”.

Robotul artist

Așadar, Massari a făcut chiar un pas mai departe, argumentând că „tehnologia robotului nu fură slujba oamenilor, ci doar o îmbunătățește” – o declarație îndrăzneață, având în vedere măiestria care a intrat într-o formă de artă care există de mii de ani.

Cel mai recent robot sculptor de la Robotor, numit „1L”, are o înălțime de aproape patru metri, un gigant din aliaj de zinc capabil să sculpteze cu grijă o lespede de marmură zi și noapte.

Compania susține că tehnologia nu este deloc revoluționară.

„Materialul din marmură poate fi acum transformat, chiar și în condiții extreme, în lucrări complexe într-un mod care odată era considerat de neimaginat”, se laudă compania pe site-ul său.

„Intrăm într-o nouă eră a sculpturii, care nu mai constă din pietre sparte, dălți și praf, ci din scanare și design”.

Deloc surprinzător, nu toată lumea este mulțumită că roboții preiau această acțiune, argumentând că ceva important s-ar putea pierde în procesul de modernizare a proceselor artistice, cu noile tehnologii.

„Riscăm să uităm cum să lucrăm cu mâinile noastre”, a declarat sculptorul de la Catedrala din Florența, Lorenzo Calcinai, pentru CBS.

„Sper că un anumit know-how și cunoștințele vor rămâne mereu, deși cu cât mergem mai mult înainte, cu atât va fi mai greu să le păstrăm”.