Regina tragediei de la Bollywood a făcut valuri alături de Raj Kapoor, înainte să fie supranumită Marilyn Monroe, pentru destinul tragic
Meena Kumari s-a născut pe numele Mahjabeen Bano, la 1 august 1933 și a trăit până la 31 martie 1972. A fost o actriță și poetă indiană, care a jucat în filme hindi.
Cunoscută popular sub numele de Regina Tragediei, a fost activă profesional între 1939 și 1972. Kumari este considerată una dintre cele mai mari actrițe ale cinematografiei indiene. În cariera sa de 33 de ani, de la actriță copil la adult, a jucat în peste 90 de filme. Ea a murit la vârsta de 38 de ani, din cauza cirozei hepatice, care a fost asociată cu alcoolismul ei.
Kumari a câștigat patru premii Filmfare la categoria Cea mai bună actriță. De asemenea, a primit premiul inaugural Filmfare pentru cea mai bună actriță pentru Baiju Bawra, în 1954, și a câștigat consecutiv cel de-al doilea Filmfare Awards (1955) pentru Parineeta. Kumari a făcut istorie la cel de-al zecelea premiu Filmfare (1963), primind toate cele trei nominalizări pentru cea mai bună actriță și a câștigat pentru interpretarea sa din Sahib Bibi Aur Ghulam. La cel de-al 13-lea premiu Filmfare (1966), talentata actriță a câștigat ultimul premiu pentru cea mai bună actriță pentru Kaajal. Criticii au remarcat că personajul ei din Sahib Bibi Aur Ghulam este similar cu viața ei.
Meena Kumari a avut probleme cu alcoolul și a murit de ciroză hepatică
Kamal Amrohi a cunoscut-o pe Kumari în 1938, în timp ce căuta un copil actor pentru filmul Jailor. Ani mai târziu, pe platourile de filmare, i-a oferit un rol principal în viitorul său film, Anarkali. Contractul a fost semnat la 13 martie 1951, dar pe 21 mai 1951, Kumari a fost implicată într-un accident de mașină, în timp ce se întorcea de la Mahabaleshwar la Bombay. A fost internată la Spitalul Sassoon din Poona pentru o rănire la mâna stângă, iar Amrohi a vizitat-o în mod regulat.
Această poveste de dragoste din spital a continuat timp de patru luni. Accidentul a lăsat-o pe Kumari cu degetul mic stâng afectat pe viață. De atunci, și-a acoperit mâna stângă în timpul filmărilor. Filmul Anarkali a fost, în cele din urmă, abandonat. La 14 februarie 1952, Kumari și Amrohi s-au căsătorit în secret, într-o ceremonie simplă „Niqah”, în prezența unui Qadi și a surorii mai mici a lui Kumari, Mahliqa (Madhu). După ceremonie, tinerii căsătoriți s-au separat.
Amrohi a plecat la Sion și Kumari și Madhu s-a întors acasă. Căsătoria a fost ținută secretă față de familie și mass-media. Amrohi era deja căsătorit și avea trei copii de la soția sa anterioară. După câteva luni, tatăl lui Kumari, Ali Bux, a insistat asupra divorțului. Kumari a rămas în casa tatălui ei. Între timp, Amrohi a plănuit un film numit Daaera, în 1953, și a decis să o distribuie pe Kumari, acum soția sa. Ea a cerut fără succes permisiunea tatălui ei, apoi a plecat la reședința soțului ei la Sion.
Separarea de soț și dependența de alcool au început în anul 1964. După căsătoria lor, Amrohi i-a permis lui Kumari să-și continue cariera de actorie în anumite condiții. Ea a fost de acord, dar cu timpul a continuat să nu-i mai pese.
Potrivit lui Vinod Mehta, scriitoarea biografiei sale, Kumari a fost supusă abuzului fizic în căsnicia ei. Amrohi a negat în mod repetat orice astfel de acuzație. Declarațiile împărtășite de actrița Nargis au indicat același lucru.
Talentata Kumari avea insomnie cronică. La sfatul medicului ei, ea a început să ia puțin coniac, ca alternativă la somnifer. Acest tip de coniac prescris s-a transformat în băutură periodică, după despărțirea de soțul ei, în 1964. După aceea, numele lui Kumari a fost asociat cu Gulzar, Dharmendra și Sawan Kumar Tak.
În 1968, Kumari a fost diagnosticată cu ciroză hepatică și a primit tratamente la Londra și Elveția în iunie 1968. După recuperare, Kumari s-a întors în India, în septembrie 1968, și și-a reluat munca. Ea și-a revenit temporar, dar era slăbită. După ce s-a întors de la Londra, Kumari și-a cumpărat pentru prima dată propria casă, care se afla la etajul unsprezece al unei clădiri numite „Landmark”, situată pe Carter Road, Bandra.
La trei săptămâni după lansarea filmului Pakeezah, Kumari s-a îmbolnăvit grav. La 28 martie 1972, a fost internată la Azilul de bătrâni St Elizabeth.
Ea a intrat în comă două zile mai târziu și a murit la scurt timp după aceea, la 31 martie 1972. Avea 38 de ani. Cauza morții ei a fost ciroză hepatică. Conform dorinței soțului ei, a fost înmormântată la cimitirul Rehmatabad, situat la Narialwadi, Mazagaon, Bombay. Kumari a cerut următoarea scriere pentru piatra ei funerară: „Și-a încheiat viața cu un cântec frânt, cu inima zdrobită, dar cu niciun regret”. Conform dorinței sale, la moartea sa, la 11 februarie 1993, în Bombay, soțul ei a fost îngropat lângă ea.