Reforma sistemului de pensii din România, confirmată oficial: mesajul dimineții pentru milioane de pensionari
Sistemul de pensii din România va suferi niște schimbări majore în următoarele luni, altfel, riscăm să pierdem o sumă fabuloasă de bani sub formă de fonduri europene. Printre altele, reforma iminentă vizează desființarea pensiilor speciale sau aducerea lor cât mai aproape de un principiu de contributivitate.
Raluca Turcan a fost ministru al Muncii și înțelege foarte bine schimbările care ar trebui introduse în piața muncii în viitorul apropiat. Vizavi de presiunea din partea Bruxelles-ului de a reforma pensiile, opinia ei este că, în acest fel, ”se rezolvă o problemă care apasă de ani de zile asupra sistemului de pensii românesc.”
Ce se întâmplă cu pensiile românilor
Marea problemă a Comisiei Europene în ceea ce privește pensiile din România vizează faptul că pensiile speciale nu au nicio legătură cu salariul respectivei persoane din perioada de activitate. Nu sunt bazate pe contributivitate și, mai ales, nu sunt echitabile.
„Cel mai probabil nu astăzi (miercuri – n.r.) este ziua decisivă și vor fi multe zile de dezbateri. Aceste zile îndelungi de dezbateri ar fi trebuit să curgă până la finalul anului trecut pentru că atunci era termenul limită pentru ca ministerul Muncii să prezinte un proiect care să fie discutat, dezbătut cu ministerele de linie și categoriile de beneficiari de pensii speciale și chiar prezentat Comisiei (Europene – n.r.).
Suntem într-o întârziere și mi se pare normal ca politicienii să încerce să rezolve această problemă și nu să paseze răspunderea.
Aș mai menționa un lucru: nu vorbim despre tăierea pensiilor speciale pentru că acolo sunt oameni care au muncit o viață întreagă, unii o perioadă mai lungă, alții o perioadă mai scurtă, și au un drept la pensie.
Măsura de reforma presupune aducerea acestor pensii cât mai aproape de contributivitate pentru ca România să ajungă la un sistem echitabil privind pensiile din sistemul public, pe de o parte, și pensii speciale, pe de altă parte. Cred, așadar, că merită să acordăm atenție termenilor pe care îi folosim pentru că nu vom lasă niciun om cu drept la pensie fără pensie”, a declarat Raluca Țurcan pentru Realitatea PLUS.
În ceea ce privește mecanismul pentru o eventuală soluție, totul pleacă de la discuții între ministrul Muncii și ministerele ce reprezintă beneficiari de pensii speciale.
„Acolo sunt specialiști din ambele ministere și aceștia trebuie să înainteze un proiect care să răspundă observațiilor Comisiei Europene care, pe fond, într-o sinteză ne transmite un lucru foarte clar: „Nu puteți mima reforma””, a insistat fostul ministru. Această reformă „nu este un moft sau un lucru de care politicienii să își bată joc, ci este un moment în care clasa politică are, de fapt, oportunitatea – prin finanțare de la UE – să rezolve o problemă care apasă de ani de zile asupra sistemului de pensii”, a adăugat liberala.