22 mart. 2023 | 08:00

Dispar aceste pensii din România, este lovitura momentului pentru pensionari: anunțul oficial de la Parlament

ACTUALITATE
Dispar aceste pensii din România, este lovitura momentului pentru pensionari: anunțul oficial de la Parlament

România s-a angajat în fața Bruxelles-ului la mai multe reforme importante aduse sistemului de pensii de la noi, multe dintre ele rămân însă la stadiu de proiect, chiar și dacă riscăm să pierdem miliarde de euro în fonduri europene.

Cele mai problematice sunt pensiile speciale, care ar fi trebuit desființate demult, mai ales pentru că nu se bazează pe contributivitate și, aproape de fiecare dată, nu au nicio legătură cu salariul din perioada de activitate. Practic, vorbim de sume de bani semnificativ mai generoase în fiecare lună decât atunci când românul cu pricina mergea la muncă. Pe marginea acestui subiect, există o serie de propuneri din partea oficialilor USR.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale

Pensiile din România se vor alinia la principiul contributivității, așa este cel mai corect și aceasta este și propunerea USR confirmată de președintele partidului, Cătălin Drulă.

„Avem o propunere pe reguli de aliniere la principiul contributivităţii: vechime de minim 35 de ani – excepţie doar pentru cei care au lucrat în condiţii grele sau vătămătoare. Indexarea simultană şi egală procentual cu sistemul contributiv. Pentru pensiile speciale, care nu sunt militari şi magistraţi – abrogare şi recalculare, pentru cei aflaţi în plată, baza de calcul fiind întreaga carieră. Pentru pensiile magistraţilor, ca să respectăm şi deciziile CCR, până nu se îndeplinesc condiţiile de pensionare din sistemul contributiv, nu mai primesc pensie acei magistraţi.

Pot să revină în profesie şi asta rezolvă şi criza de personal. Limitarea pensiei la 95% din ultimul salariu net de bază şi eliminarea asimilaţilor şi a perioadelor asimilate. Iar la militari, o propunere care poate fi pe masă este ca cei care au pensie militară până la valoarea medie să rămână cu ea în plată, în sistemul pilonului unu, deci fiind plătite nu din zona de asistenţă socială, ci din bugetul asigurărilor sociale de stat. Iar indexarea, mai departe, ca o contrapondere, să se facă din momentul în care ajunge şi sistemul contributiv la acea medie. Baza de calcul să devină întreaga carieră, iar pentru perioadele necontributive se face un calcul, simulând existenţa contributivităţii. Economiile pe acest calcul – colegul meu Cristian Seidler a lucrat în Comisia de muncă – sunt undeva la 4 miliarde de lei anual”, a explicat liderul USR la Europa FM.

Cătălin Drulă a profitat de ocazie pentru a-și manifesta dezamăgirea legată de faptul că nu există dezbateri legate de pensiile speciale, pentru a se găsi soluții comune. În plus a insistat pe faptul că pensiile militare mai mici de 3800 de lei, deși sunt pensii de serviciu, ar putea să rămână în plată.

„În PNRR este prevăzută o reformă pentru aducerea pensiilor speciale la principiul contributivităţii, în timp ce detaliile de discuţie… spre exemplu, o propunere pe care o putem pune pe masă este ca la pensiile militare, cele care au valoarea de până la pensia medie militară actuală, care e 3.800 de lei, să rămână în plată la fel, pentru că sunt foarte multe pensii militare mici. PNRR prevedea tocmai această discuţie aşezată. Ce a făcut actuala coaliţie este să trimită un proiect care nu taie nimic, iar acum să dea din colţ în colţ. Şi, evident, intenţia este de a păstra aceste pensii în forma actuală”, a continuat șeful USR.

Problemele sistemului de pensii din România

În opinia lui Drulă, inechitățile din sistemul de pensii din România afectează ”coeziunea socială”. „Dacă o pensie ajunge la – era acel magistrat, fost procuror militar – 15.000 de euro pe lună, dacă domnul Ciucă ia 18.000 de lei pe lună, pentru pensiile altor oameni care nu sunt în sistemul militar, dar au o facultate şi un master, pentru o asistentă medicală care în fiecare zi asistă oameni care sunt bolnavi, muribunzi, vede drame, de acţiunile ei depinde viaţa unor oameni şi care primeşte o pensie, în medie, de două ori şi jumătate mai mică decât cea din sistemul militar sau de opt ori mai mică decât în alte sisteme de pensii speciale, unde este corectitudinea în acest lucru? Să ştiţi că şi parlamentarii care primesc pensii speciale pretind că ei sunt foarte stresaţi la muncă. Şi eu sunt coleg cu ei şi vă spun că nu sunt. Muncesc două zile pe săptămână. Primarii pretind că au făcut o mare contribuţie pentru societate”, a spus el.

În plus, în același context, fostul ministru a explicat de ce nu este de acord cu pensionarea la vârste fragede. „Nu sunt de acord nici cu pensionările astea la vârste fragede… aşa, pleacă la 51 de ani. Văd că şi şeful DNA se pensionează. Eu nu înţeleg, prin filmele americane, când vedem judecători cu păr alb, ei ce fac? Sunt nişte victime ale societăţii americane, că trebuie să mai dea cu ciocănelul în masă la vârsta respectivă? Cine să plătească toate lucrurile acestea? Că nu există bani infiniţi în societate. Deja în România am ajuns cu cheltuielile bugetare, care sunt fixe, pentru pensii şi salarii de la buget la un nivel în care, faţă de veniturile la buget, mai rămân 10-20% pentru care să faci orice fel de politici publice”, a concluzionat președintele USR.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele