Recesiunea în zona euro, mai probabilă decât ai crede. Cum se traduce încetinirea economică, avertismentul experților

de: Alexandru Puiu
06 12. 2023

România se confruntă deja de câteva luni cu probleme financiare majore, deficitul bugetar fiind o consecință a mai multor decizii neinspirate din partea guvernanților, decizii care continuă cu majorări salariale la bugetari și creșteri ale pensiilor chiar și de 70%, în contextul iminentului an electoral. Dincolo de granițele țării noastre, problemele economice ies la iveală în întregul bloc comunitar.

O analiză Reuters publicată în această săptămână atrage atenția asupra modului în care cererea slabă de pe zona de servicii din această perioadă, la nivel european, ar putea duce la contractarea economiei, în pofida unei atenuări încetinirii activității economice de luna trecută. Ca referință, în ultimul trimestru, potrivit datelor Eurostat, economia europeană s-a contractat, iar datele PMI S & P Global / HCOB preconizează o nouă contracție în trimestrul început la 1 decembrie. Dincolo de datele tehnice, tot ce am scris mai sus trădează faptul că intrăm într-o recesiune la nivelul bătrânului continent.

Citește și: Care este amenințarea inteligenței artificiale în piața muncii, de fapt. Ce se întâmplă cu salariile oamenilor, cu joburile

De unde vine noua criză economică

De mulți ani, indicele PMI compozit a fost folosit care referință și bun indicator al sănătății economice globale. Luna trecută a crescut de la 46,5 în octombrie la 47,6 în noiembrie. Acesta este cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani și, mai grav decât atât, contrazice negativ o estimare preliminară de 47,1. Ca referință, pragul dorit este de 50, pentru a delimita creșterea de contracție și, implicit, recesiune.

“Sectorul serviciilor a continuat să scadă în noiembrie. Îmbunătățirea modestă a indicelui lasă puțin loc de optimism în ceea ce privește o redresare rapidă în viitorul imediat”, spune Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank. “Această perspectivă îngrijorătoare este agravată de cea de-a cincea scădere lunară consecutivă a comenzilor noi: se așteaptă o scădere a PIB-ului pentru trimestrul al patrulea”, a adăugat oficialul.

Citește și: Avertismentul BNR pentru toți românii, oficial. Ce se întâmplă cu taxele în 2024, dar cu impozitele, nivelul de trai și costurile din spate

Serviciile, cererea, voința de a cheltui, toate s-au diminuat

Un alt indice PMI, cel referitor la cerere se află cu 50 pentru a cincea lună consecutivă, deși și-a revenit ușor la 46,7, de la 45,6 în octombrie. Singura parte bună este indicele de încredere. Aparent, există un anumit optimism în piață. Acesta a crescut de la 55,6 la 56, conform Economedia.ro.